Sanna Marinin hääpäivänä 23 000 euron kulut – pääministeri maksoi häänsä itse: MTV selvitti, mistä kuluissa on kyse

3:30
MTV Uutiset Live: Tästä kohutuissa kuluissa on kyse.

Sosiaalisessa mediassa on viikonloppuna kohuttu julkisia hankintatietoja keräävästä tutkihankintoja.fi-palvelusta löytyneestä tiedosta, jonka mukaan valtioneuvoston kanslia oli maksanut 1. elokuuta ruokapalveluyritys Compass Group Finland Oy:lle runsaat 23 000 euroa ravitsemuspalveluista.

Keskustelijat yhdistivät päivämäärän pääministeri Sanna Marinin hääpäivään ja epäilivät, onko Marin vastoin aiemmin kerrottua maksattanut häänsä valtiolla.

Sanna Marinin ja Markus Räikkösen pääministerin virka-asunnossa Helsingin Kesärannassa järjestetyt häät ovat herättäneet mielenkiintoa aiemminkin, ja niiden kulujen maksajaa on arvailtu ennenkin.

MTV Uutiset sai asiaan tuolloin selkeän vastauksen.

– Se oli yksityistilaisuus, ja hän hoitaa itse tilaisuuden kulut, valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski kertoi tuolloin.

Kohusumma koostui kymmenistä laskuista

MTV Uutiset selvitti nyt pienimuotoisen somekohun poikineen asian.

Mediassa olleet kuvakaappaukset esittelivät 1.8. maksetun yritykselle tosiaan hieman yli 23 018 euroa. Se ei kuvasta kuitenkaan käynyt ilmi, että kyseinen summa koostuu yhteensä 50 erillisestä laskusta, jotka on merkitty samalle päivälle. Hankintatietoja tutkimalla käy ilmi, valtioneuvoston kanslia tapaa muutenkin maksaa kyseiseen yritykseen liittyvät laskut kuun ensimmäisenä päivänä.

Tästä voidaan päätellä, että kyse ei suinkaan ole yksittäisestä suuresta menoerästä, vaan todennäköisemmin useamman päivän kuluista.

Valtioneuvoston kanslia vahvistaa MTV Uutisten tulkinnan. Palvelussa näkyvä laskun kirjauspäivä ei ole sama kuin tilaisuuden tapahtumapäivä ja laskuja on ollut useampi.

– Tätä kautta 1.8. ostolaskuina kirjautuneet tapahtumat ovat kesäkuun–heinäkuun kokouksia ja koko organisaation kokoustilaisuudet, ei vain pääministerin kokoukset ja tilaisuudet. Laskuilla on noin kuukauden viive, kansliasta kerrotaan.

Marinin ruokalaskut otsikoissa

Tapaus ei olisi luultavasti noussut otsikoihin, elleivät Sanna Marinin Kesärannassa perheineen nauttimien aamiaisten kulut veronmaksajille olisi nousseet julkisuuteen. 

Valtioneuvoston kanslian mukaan pääministerin virka-asunnossa asumiseen liittyvät ateriaedut maksavat valtioneuvoston kanslian arvion mukaan noin 850 euroa kuukaudessa.

Kohu ja sen ympärillä tapahtuva spekulointi erilaisten kulujen taustoista olisivat todennäköisesti vähäisemmät, jos aamiaiskuluja ei olisi salattu. Iltalehti uutisoi laajasti siitä, miten ja millä perustein Marinin aamiaistarveostoja oli salattu.

Pääministeri voi siis järjestää virka-asunnossa ja Kesärannan tiloissa yksityisiä tilaisuuksia, kuten syntymäpäiviä ja muita perheen tavanomaiseen elämään liittyviä tilaisuuksia. Näihin tilaisuuksiin voidaan tilata tarjoiluja valtioneuvoston edustustilojen myyntipalvelusta ja ne laskutetaan yksityisinä kustannuksina.

Valtioneuvoston kanslian mukaan tilaisuuksissa on mahdollista käyttää myös ulkopuolisia palveluntuottajia tai pienet tilaisuudet voidaan hoitaa valtioneuvoston omalla henkilökunnalla. Yksityistilaisuuksien turvallisuusjärjestelyistä on sovittava aina valtioneuvoston kanslian valmiusyksikön kanssa.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja