Mainos

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennelakko peruuntui

Pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä uhannut työnseisaus peruuntui viime hetkellä. Riidan osapuolet pääsivät sopimukseen aamulla noin kello kolme. Sovintoesitys hyväksyttiin täpärästi tuntia ennen lakon alkamista.

Lakolla uhanneet kuljettajat saavuttivat molemmat vaatimuksensa. Vapaaseen matkustamiseen seutuliikenteessä oikeuttava henkilöstölippu palautetaan ja työntekijöiden asema kilpailuttamistilanteessa selvitetään yhteisissä neuvotteluissa.

Työntekijöitä edustavat SAK:laiset ammattiliitot, työnantajapuoli sekä Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV hyväksyivät piirisovittelija Esa Longan sovintoesityksen seitsemän tunnin neuvottelujen jälkeen.

Neuvottelujen takaraja marraskuun lopulla

YTV palauttaa kuljettajille henkilöstölipun aluksi vuoden 1998 loppuun saakka. Tämänkin jälkeen käytäntö jatkuu. YTV ja liikennöintiä harjoittavat yritykset sopivat lipuista aiheutuvista ylimääräisistä kustannuksista.

Seutuliikenteen kilpailuttamisen vaikutukset työntekijöiden asemaan selvitetään YTV:n ja työmarkkinajärjestöjen välisissä neuvotteluissa syyskuun loppuun mennessä. Jos asioista ei päästä yksimielisyyteen, jatkoneuvottelut käydään piirisovittelija Longan johdolla viimeistään marraskuun loppuun mennessä.
-Uskon, että pelisäännöt kilpailuttamiselle syntyvät. Neuvotteluissa osapuolilla on mahdollisuus tuoda esille kaikki tärkeiksi katsomansa asiat, Lonka sanoo.

Riskilä: Saimme mitä halusimme

Kunta-alan ammattiliiton KTV:n puheenjohtajan Jouni Riskilän mukaan työntekijäpuoli sai, mitä tavoitteli.
-Mielestämme tärkein kysymys sai ratkaisunsa siten, että kilpailuttamisen osalta pyritään kiistat selvittämään yhdessä neuvotellen. Yksityiskohtia on paljon, mutta ne jäävät jatkoselvittelyjen varaan, Riskilä toteaa.
-Tilanne on muuttunut sillä tavalla, että YTV on ottanut oman roolinsa tulemalla kuvioihin mukaan, Riskilä huomauttaa.

YTV:n yhteistyöjohtajan Juha Sipilän mukaan YTV oli sovittelussa neuvottelujen osapuoli, joskaan ei työmarkkinaosapuoli. Sipilä ei myönnä YTV:n antaneen periksi neuvotteluissa.
-Kun toinen kilpailukierros lähtee, sitä on tarkistettu verrattuna edelliseen. Tuskin olemme koskaan sanoneet, että olisimme täysin tyytyväisiä ja ettei olisi mitään keskusteltavaa. Tämä on nyt yhteisesti tunnustettu näissä neuvotteluissa, Sipilä toteaa.

Sovintoesityksen allekirjoitti työnantajapuolelta Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtaja Hannu Parvela. Kuljettajien edustajista paperin hyväksyivät Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Kauko Lehikoinen sekä KTV:n Jouni Riskilä. YTV:stä esitykseen kirjoitti nimensä Juha Sipilä.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.