Mainos

Pääkaupunkiseudun bussilakon sovittely venyy

Pääkaupunkiseudun linja-autoliikennettä uhkaavaan lakkoon pyritään etsimään ratkaisu ennen tiistaiaamua.

SAK:laisen Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton työtaistelu on pysäyttämässä suuren osan seudun bussiliikenteestä varhain tiistai-aamuna.

Vielä lauantaina ei oltu sovittu uudesta sovitteluyrityksestä, muta neuvottelujen arveltiin jatkuvan viimeistään maanantaina. AKT jätti perjantai-iltana lakkoilmoituksen, jonka mukaan noin tuhat yksityisten bussiyritysten työntekijää aloittaa työtaistelun tiistaiaamuna kello 3.

Syynä kiistaan on inva-autojen kuljettajia koskevat työehdot Helsingin Palveluauto Oy:ssä. Yrityksessä on pitkään neuvoteltu ratkaisusta, jolla haetaan yhtenäistä linjaa siihen, sovelletaanko kaikkiin pikkubussien kuljettajiin linja-autoliikenteen työehtosopimusta.

Lakkouhkaa yritettiin ratkoa perjantai-iltana piirisovittelija Esa Lonkan johdolla, mutta AKT katsoi että sovintoesitys ei täytä liiton vaatimuksia. Helsingin kaupungin omistama yhtiö oli valmis hyväksymään sovintoesityksen, joka Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtajan Hannu Parvelan mukaan olisi antanut AKT:lle sen haluamat ehdot. AKT:n mukaan sovintoesityksessä oli yrityksen taksinkuljettajia koskevan kohta, joka olisi huonontanut taksikuljettajien työehtoja.

Varsinaisen työriidan osalta AKT:kin olisi hyväksynyt esityksen. Parvela pitää lakkoa erittäin vastuuttomana ja arvostelee AKT:tä siitä, että se jälleen ampuu hyttystä tykillä. Hän arvioi, että mahdollisen lakon aiheuttamat ongelmat ovat siinä määrin mittavat, että ratkaisu pyritään saamaan aikaan viimeistään maanantaina.

Helsingin Palveluauton kuljettajat aloittivat oman lakkonsa jo 3. kesäkuuta. Yrityksellä on palveluksessaan noin 50 kuljettajaa jotka käyttävät sekä linja-autoja että invatakseja vammais-, vanhusten- ja koululaiskuljetuksiin joukkoliikenneluvalla.

AKT:n tukilakkoon ovat menossa Connex Espoon, Connex Vantaan, Concordia Bussin, Etelä-Suomen Linjaliikenteen, Pohjolan Kaupunkiliikenteen ja Lähilinjojen YTV-liikennettä ajavat kuljettajat. Pääkaupunkiseudulla ajaisivat lakon aikana vain HKL:n linja-autot sekä Suomen Turistiauto Oy, joiden kuljettajat kuuluvat muihin ammattiliittoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.