Mainos

Pääkaupungin pilkkijöillä unelmavuosi

Sää ja jäät ovat hellineet tänä talvena Etelä-Suomen ja pääkaupunkiseudun pilkkijöitä. Pilkkikausi alkoi varhain, sillä meri- ja järvivedet jäätyivät aikaisin moniin edellistalviin verrattuna, ja ilma on pysynyt tarpeeksi kylmänä. Myös aurinko on hellinyt ulkonaliikkujia siinä määrin, että jopa Helsingin keskustan vesialueilla voi helpostikin bongata jopa kymmeniä kalaihmisiä samanaikaisesti.

Esimerkiksi eilen kirpakassa kymmenen asteen pakkasessa Kruunuvuorenselällä Kruununhaan ja Hakaniemen välisessä salmessa pilkkijöitä oli parhaimmillaan kymmenkunta samaan aikaan.

- Nyt on tullut vasta yksi kuha, mutta eilen sain tästä kolme. Kalasatamasta olen saanut yhdellä kertaa 10-12 ahventa. Paras pilkkikeli on sellainen, kun aurinko paistaa ja tuuli tulee etelästä, sanoo salmessa kalastanut Kalervo.

Helsingissä onkin kalastajien mukaan erittäin hyvät pilkkivedet. Etelä-Suomen vapaa-ajankalastajien piirin puheenjohtajan Hannu Roution mukaan kalaa kyllä saa, kunhan sitä vain etsii tai tietää mistä etsiä.

- Helsingissä on hyvin monipuolinen kalavalikoima myös pilkkijälle. Täällä on ahventa ja kuhaa, jotkut pilkkivät myös kiiskeä ja norssia, mutta se on harvinaisempaa. Esimerkiksi Seurasaaren selkä on hyvä kalapaikka. Seurasaaren ympäriltä löytyy ainakin tyypillistä pilkkikalaa eli juuri ahventa, särkeä ja kiiskeä, Routio sanoo.

Routio itse on käynyt pilkillä tänä talvena harvakseltaan, mutta kokemukset ovat olleet hyviä.

- Joka kerran olen osunut paikalle, jossa kalaa on tullut ihan mukavasti. Joskus käy niin, että kalaa joutuu todella etsimään, joutuu liikkumaan hyvin pitkiäkin matkoja. Tämä talvi on kuitenkin sikäli poikkeuksellinen, että kalaa on löytänyt jopa ensimmäisestä reiästä.

Samaa sanoo myös Hakaniemen edustalla pilkkinyt virolainen Airo.

- Hyvä pilkkivuosi, eniten on tullut kuhaa. Päivän saalis on kaksi noin kilon painoista kuhaa.

Kuha ajankohtainen pilkkikala

Pilkkimisessä voi erikoistua tiettyihin mielilajeihin ja tällä hetkellä moni houkutteleekin koukkuunsa kuhaa.

- Helsingissä Vanhankaupunginlahden pohjoisosa on sellainen paikka, missä kuhaa ennen kaikkea kannattaa yrittää. Kuha on ajankohtainen, koska jäät on riittävät ja kuha parveilee tietyillä alueilla siten, että sitä on saatavilla myös pilkkimällä, Hannu Routio opastaa.

Pilkkijälle ensisijaisen tärkeää on tarkista aina se, että jää on riittävän paksua. Erityistä huomiota tulee kiinnittää tietysti myös varusteisiin. Normaalit paksut ulkoiluvaatteet riittävät, mutta erityisesti kannattaa turvata jalkojen ja käsien suojaaminen.

- Pilkkijällä on hyvä olla kunnolliset saappaat, koska jään päällä on usein vettä. Esimerkiksi tällä hetkellä on sellainen tilanne, että lunta on satanut jään päälle niin paljon, että siellä jään ja lumen pinnassa on vettä. Toinen tärkeä asia on kunnolliset käsineet, koska ne joutuu pilkkiessä usein riisumaan kovalla pakkasella. Siksi kädet kylmettyvät helposti, erityisesti jos tuulee tai joutuu käsittelemään märkiä kaloja.

Pääkaupunkiseudulla asuvalle aloittelijalle Routio suosittaa Seurasaaren vesiä Helsingissä ja yleispilkintään sopivia välineitä.

- Seurasaaren selkä on minusta hyvä paikka. Mukaan kevyet ahvenvälineet, ehkä niin sanottu tapsipilkki, jolla yleensä saa aina kalaa jos kala vähänkään on aktiivinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.