Ovenkahva, johon ei tarvitse sormilla koskea – suomalaiskeksinnöstä toivotaan apua tartunnoilta suojautumiseen ympäri maailman

Miten tarttuisit tähän kahvaan? Suomessa testataan kahvaa, johon ei tarvitse koskea kädellä 5:50
MTV Uutiset Liven kuvamateriaali kaupasta näyttää, miten kosketusvapaa kahva toimii.

Fortum ja Fiskars kehittelivät ovenkahvan, jonka voi avata käsivarrella. Keksintö voi näin ollen ehkäistä tartuntojen leviämistä julkisten tilojen pintojen kautta.

Koronapandemia on saanut ihmiset varpailleen ja yritykset pohtimaan tapoja tehdä arkisista asioista, kuten ruokakaupassa asioimisesta, entistä turvallisempaa. Esimerkiksi Intiassa eräs insinööri rakensi robotin, joka hoitaa kauppareissut hänen puolestaan. Singaporessa puolestaan kävelevä nelijalkainen robotti vahtii, että ihmiset noudattavat turvavälejä.

Myös suomalaiset ovat kunnostautuneet innovointityössä. Fortum ja Fiskars ovat kehitelleet käsivarrella avattavan ovenkahvan, joka ehkäisee mikrobien ja tartuntatautien leviämistä esimerkiksi ruokakaupassa. Keksintöä testattiin helsinkiläisessä ruokakaupassa huhtikuussa.

Kierrätysmuovista valmistetun kahvan huomattiin pilottivaiheen testeissä selvästi vähentävän pintojen koskettamista kämmenellä, mikä voi suojata osalta taudinaiheuttajia.

– Etsimme jatkuvasti uusia innovatiivisia tapoja käyttää kierrätysmuovia, mutta varsinainen idea syntyi koronaviruksen aikana. Kun koronakriisi iski Suomeen, oli meille selvää, että haluamme auttaa suomalaisia meille luonnollisella tavalla, Fortumin brändipäällikkö Anniina Rasmus kertoo MTV Uutisille.

Pilottivaiheen testeissä oven avaamisen kahvalla, johon ei tarvitse koskea, huomattiin olevan ”hyvin vaivatonta”. Kahva on suunniteltu käytettäväksi ruokakauppojen pakaste- ja jääkaapeissa, mutta ne sopivat kiinnitettäviksi myös muihin ovenkahvoihin, Fiskars Groupin Suomen, Venäjän ja Baltian myyntijohtaja Pekka Salmi kertoo. Jatkokehitys ja myynti on jo käynnissä. 

Rasmuksen mukaan kahvoista on oltu kiinnostuneita niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat