Miten tarttuisit tähän kahvaan? Ruokakaupassa testataan kahvaa, johon ei tarvitse koskea kädellä

Miten tarttuisit tähän kahvaan? Suomessa testataan kahvaa, johon ei tarvitse koskea kädellä 5:50
MTV Uutiset Liven kuvamateriaali kaupasta näyttää, miten kosketusvapaa kahva toimii.

Energiayhtiö Fortum on kehittänyt korona-aikaan sopivan ovenkahvan, johon ei tarvitse tarttua kädellä. Kämmenen sijaan kahva avataan käsivarrella. Uudenlainen ripa on koekäytössä helsinkiläisen ruokakaupan kylmäosastolla.

Jussi Mälkiä Fortumilta kertoo, että idea kahvaan syntyi, kun energiayhtiö pohti, miten se voisi olla mukana koronaviruksen leviämisen vastaisessa työssä.

Yhtiö kehitti pikavauhtia kierrätysmuovista valmistetun lisäosan, joka kiinnitetään tavallisen kahvan päälle. Ajatuksena on, että oven saa auki tarttumalla lisäosaan käsivarrella. 

Tarkkaa tietoa kosketusvapaan kahvan merkityksestä viruksen torjunnassa ei ole.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan uusi koronavirus tarttuu etenkin pisara- ja kosketustartuntana, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei ole merkittävä

Kokemuksia kaupasta toivotaan

Kahva on maanantaista alkaen koekäytössä Munkkiniemen Alepassa Helsingissä. Lisäosa on kiinnitetty kaupan kylmäkaappeihin. Mälkiän mukaan toiveena on saada kokemuksia sekä asiakkailta että henkilökunnalta. Sen jälkeen yhtiö voi pohtia, onko rivalle laajempaa tilausta.

Asiakkaat ovat ensitietojen perusteella osanneet hyödyntää uutta keksintöä. Kaupassa on myös opastetarroja, joissa neuvotaan, miten kahvaa käytetään.

– Mitä nyt hetki siellä oltiin ja seurattiin tilannetta, niin aika moni ihminen osasi käyttää sitä ihan spontaanisti. 

Lue myös:

    Uusimmat