Ovatko nastattomat talvirenkaasi ajan tasalla? Tämä merkintä vaaditaan jo ensi vuonna

Näin tarkastat talvirenkaiden kunnon 4:54
KATSO MYÖS: Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, mihin asioihin on kiinnitettävä huomiota talvirenkaiden kuntoa arvioitaessa. Lisäksi hän esittelee erilaisia tapoja renkaan kulutuspinnan mittaamiseksi.

Keskeisten liikenne- ja ympäristötoimijoiden tukema Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

Suomessa pyritään lisäämään informaatio-ohjausta ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista. Tällä pyritään edesauttamaan Kansallista ilmansuojeluohjelmaa.

– Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä. Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin, perustelee ympäristöministeriön erityisasiantuntija Katja Ohtonen tiedotteessa.

Asiantuntija-arvion mukaan nastarengaskulutuksesta johtuva päällysteiden ja tiemerkintöjen uusimistarve tie- ja katuverkolla on vuosittain jopa 90 miljoonaa euroa. Kulutus korostuu kaikkein vilkkaimmilla teillä. 

Kitkat entistä turvallisemmat

Väyläviraston selvityksen mukaan kitkarenkaat ovat nykyaikaisissa autoissa aiempaa turvallisemmat, ja niiden osuuden Suomessa voisi tuplata ilman oleellisia haittavaikutuksia liikenneturvallisuuteen tai talvikunnossapitoon.

Autoilijan on kuitenkin hyvä muistaa ensi vuonna voimaan tuleva sääntö.

Nastattomilta talvirenkailta vaaditaan nimittäin M+S-merkinnän lisäksi lumipitomerkintää (3PMSF) joulukuusta 2024 alkaen.

Rengasvalinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös EU-rengasmerkintään, joka tarjoaa tietoa renkaan polttoainetaloudellisuudesta, ohiajomelusta ja suorituskyvystä märkä-, lumi- ja jääpidon osalta, Liikenneturva kehottaa.

Katso myös, mitä renkaan kyljessä olevat merkinnät tarkoittavat

Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? 2:18
Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat?

Lue myös:

    Uusimmat