Ovatko nämä maailman oudoimmat urheilulajit?

Maailma on täynnä mitä kummallisempia liikuntalajeja. Lähtisitkö sinä mittelöimään näihin lajeihin?

1. Extreme-silitys

Kukapa olisi uskonut, että silittämisestäkin voi tehdä urheilua? No, joku uskoi ja teki siitä oikean ja jännittävän lajin, josta silitys-intoilijat eivät voi saada tarpeekseen. Urheilulajissa osanottajat viedään melkeinpä mihin tahansa paikkaan mitä kuvitella saattaa – ja he silittävät. Kuvittele, millaista olisi harrastaa tätä lajia kajakissa istuessaan raivoavassa joessa tai luolastojen pimeissä syvyyksissä, eristyksissä eksoottisesssa metsässä tai mahtavan vesiputouksen pauhussa. Kuulostaako jännittävältä? No, et ole ainoa, joka ajattelee niin.

2. Varvaspaini

Olet varmaan kuullut peukolopainista, ja ehkä kokeillutkin sitä, mutta oletko koskaan pohtinut, millaista olisi tehdä samaa varpailla? Yllättävää kyllä, tätä lajia on harrastettu jo vuodesta 1975, jolloin se sai alkunsa Iso-Britannialaisessa pubissa nimeltä Ye Olde Royal Oak Inn. Varvasottelun tavoite on melko yksinkertainen, ja laji pitkälti sama kuin kädenvääntö: yhtä varvasta käyttäen yritetään taivuttaa vastustajan varvas maahan. Lajista järjestetään myös mestaruusotteluita.

3. Shakki-nyrkkeily

Kuten nimestä voi arvata, tämä erikoinen ranskalainen mittelö yhdistää kaksi lajia: shakkipelin sekä nyrkkeilyn, ja vuorottelee näiden kahden välillä. Lajissa pelataan enintään 11 kierrosta ja voittaja tekee joko shakkimatin tai tyrmäyksen. Mikäli peli on shakkikierroksissa tasan, nyrkkeilypisteet määrittävät voittajan. Toisaalta, jos nyrkkeilykamppailu päättyy tasapeliin, mustilla nappuloilla pelannut henkilö julistetaan voittajaksi. Laji kasvaa melko nopeasti etenkin suurissa kaupungeissa.

4. Vedenalainen rugby

Vedenalaist rugbya pelataan noin neljän metrin syvyisissä uima-altaissa. Kaksi 11 pelaajan tiimiä yrittävät tehdä maalin saamalla panavammaksi tehdyn pallon vastustajajoukkueen koriin. Kumpikin kori on altaan pohjalla, eivätkä ässä jännittävässä lajissa mitkään normaaliin painovoimalakiin perustuvat temput ja taktiikat päde, vaikka niitä varmasti vaistomaisesti yritetään käyttää.

5. Kanavahyppy

Tämä outo urheilulaji on kehitetty Hollannissa. Lajin osanottajat juoksevat ja hyppäävät 3-5 metriä pitkän alumiinisen tangon selkään, hivuttautuvat tangon yläpäähän ja sitten yrittävät heilauttaa itsensä toiselle puolelle rantatörmää. Tangoissa on litteä pyöreä pohja, joka estää niiden uppoamisen mutaisen kanavan pohjaan. Kansallinen kanavahyppykisa pidetään elokuussa, ja vaikka varsinaista palkintoa ei ole, saa voittaja kunnian olla Hollannin kanavahyppymestari.

6. Yksipyöräkiekko

Voisiko jääkiekosta tehdä vielä vähän vaikeampaa? Kyllä voi, pelaamalla sitä yksipyöräisen selässä! Tässä erikoisessa lajissa perussäännöt ovat samat kuin jääkiekossa. Yksipyöräkiekko nauttikin jonkinmoisesta suosiosta Amerikassa, Euroopassa ja Aasiassa 25 vuoden ajan. Saksassa ja Iso-Britanniassa muodostettiin jopa liigoja, kunnes saapui uusi vuosituhat ja lajin suosio hiipui.

7. Suosukellus

Maailman tärkein suosukellustapahtuma pidetään joka elokuu Britannian Walesissa. Erikoinen urheilulaji sai alkunsa yhtenä hyvistä ideoista paikallispubin tuopin ääressä. Maailman ensimmäinen suosukelluksen mestaruuskilpailu pidettiin vuonna 1985. Kilparatana toimii 55 metriä pitkä oja, joka osanottajien tulee mennä kaksi kertaa läpi. Perinteiset uimavedot eivät ole sallittuja, mutta snorkkelit ja räpylät ovat pakollisia. Märkäpuku on vapaaehtoinen mutta suositeltava. Kilpailuja järjestetään erikseen miehille, naisille ja junioreille ja kisa houkuttaakin vuosittain jopa 150 osanottajaa.

8. Benjihyppy liaanilla

Tyynen valtameren Vanuatun saaren asukkaat ovat harjoitelleet erikoista benjihyppyä jo pitkään liittyen miesten hedelmällisyysseremoniaan. Nuorimmat hyppääjät ovat olleet vain 7-vuotiaita. Hyppy kuuluu tehdä 20-30 metriä korkeista puista jalat liaaneihin sidottuna. Tarkoituksena on koskettaa juuri ja juuri maata, ja koska toiminta ei ole tarkkaa tiedettä, on ajan saatossa sattunut tragedioitakin.

9. Sepak Takraw

Sepak Takraw on nopeatahtinen laji, joka näyttää lentopallon, jalkapallon ja voimistelun yhdistelmältä. Jokaisessa joukkueessa pelaajia on kentällä yhtaikaa kolme. Kenttää halkoo verkko, joka on samankorkuinen kuin sulkapallossa. Pelin säännöt ovat samat kuin lentopallossa, paitsi ettei käsiä saa käyttää! Lisäksi kukin pelaaja saa koskea palloon vain kerran, ennen kuin se kuuluu lyödä toiselle puolelle verkkoa. Pallon voi palauttaa verkon toiselle puolelle millä tahansa kehon osalla, kunhan se ei ole osa kättä – olkapäästä sormenpäähän. Käsien käytön kiellosta seuraa usein mielettömiä hyppyjä ja yrityksiä potkia pallo yli verkon. Laji on erityisen suosittu Aasiassa.

Kuvat: Colourbox.com

Lähteet: topendsports.com, opishposh.com

Lue myös:

    Uusimmat