Oletko edes kuullut näistä? Katso kooste mitä erikoisimmista liikuntalajeista, jotka voivat pelastaa suomalaiset sohvan uumenista

Kooste 7:19
Uuden lajin metsästäjät tutustui mitä erikoisimpiin liikuntaharrastuksiin. Naurua ja liikunnan riemua ei näistä lajeista puutu. Hyppää mukaan toimittaja Jonna Hellgrenin ja kuvaaja Pete Näsmanin matkaan!

Suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän. Tähän haasteeseen MTV Uutiset halusi vastata kannustamalla ihmisiä löytämään itselleen juuri sen oikean liikuntalajin. Miltä kuulostaisi merenneitouinti, miekkailulaji kendo tai vaikkapa tahitilainen tanssi?

Esimerkiksi näihin lajeihin minä, toimittaja Jonna Hellgren,  ja kuvaaja Pete Näsman lähdimme tutustumaan. Testissä oli myös Bungee Fun -benjiköysitunti, mailapeli pickleball ja street workout. 

Naurua, hikeä ja kyyneliä ei tästä touhusta puuttunut. 

Tarkennettakoon kuitenkin kyseessä olleen naurun kyyneliä. Ajatelkaapa itse kokeilevanne täysin vierasta lajia siten, että kaikki taltioidaan nauhalle. Vieläpä loistavan huumorintajun omaavan kameramiehen ”kannustaessa” vieressä.  

Kaikki jaksoissa nähtävä on aitoa ja kuvattu heti ensikosketuksesta lähtien. Mitään ei siis harjoiteltu etukäteen. Tämä puolestaan mahdollistaa sen, että katsoja pystyy samaistumaan toimittajaan niin hyvässä kuin pahassa.

Liikkumattomuudella kallis hintalappu

Hilpeästä otteestaan huolimatta on Uuden lajin metsästäjillä myös tärkeä yhteiskunnallinen sanoma: Takapuolet ylös sohvilta ja sassiin!

Suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän, milteipä kaikissa ikäryhmissä.

Liikkumattomuus aiheuttaa paitsi mahdollisia sairauksia ja vaivoja ihmiselle itselleen, myös sievoisen hintalapun yhteiskunnalle.

UKK-instituutin mukaan esimerkiksi vuonna 2022 liikkumattomuuden kustannukset olivat 3,2 miljardia euroa. 

Yksi suurin yksittäinen kustannusten aiheuttaja on suomalaisten kansansairautenakin tunnettu tyypin 2 diabetes. Siinä vuositasolla kustannukset ovat lähes 400 miljoonaa euroa. 

Syyllistäminen ei kannusta liikkumaan

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole kuitenkaan syyllistää ihmisiä liikkumattomuudesta. Päinvastoin.

Meidän tulisi kannustaa ihmisiä liikkumaan ilon ja hauskuuden kautta, ei sormella heristäen. 

Valitettavasti kuitenkin liikunnan ilo saatetaan viedä meiltä jo ala-asteella. Hyvänä esimerkkinä toimii niin monen inhokki Cooperin testi, jossa juostaan mahdollisimman pitkä matka 12 minuutissa. 

Hullunkuriseksi tämän tekee se, että harvemmin tätä juoksemista kuitenkaan harjoitellaan koulussa ennen testiä. 

On siis sanomattakin selvää, että monen kohdalla tulos ei ole kummoinen. Melko lannistavaa. 

Esimerkkejä löytyisi enemmänkin. 

Tulisi kuitenkin muistaa, että lapsuuden ja nuoruuden kokemukset liikunnasta ei tarvitse määrittää loppuelämää. Urheilukärpänen voi puraista vanhemmallakin iällä, eikä menneisyyden liikkumattomuuden pidä antaa olla esteenä.

Innostu rohkeasti. Mene ja kokeile. Ole valmis nauramaan itsellesi ja pidä hauskaa! Oma liikuntamuoto löytyy kyllä, lajeja on vaikka mitä.  Ei kaikkien tarvitse pelata padelia tai raahautua kuntosalille. Hakkaa halkoja, aloita Kanoottipoolo tai twistaa lapsesi kanssa. 

Kaikki liikunta on liikuntaa, sinä päätät tavan. 

Alla olevista linkeistä näet kaikki syksyn jaksot. 

Lue myös:

    Uusimmat