Outo veto: Tesla luopuu tutkista Amerikassa – voi aiheuttaa rajoituksia avustimiin

Tesla-kuski nukahti rattiin yli 130 kilometrin tuntivauhdissa 0:30
Poliisi piti puhuttelun amerikkalaiselle Tesla-kuljettajalle, joka oli ottanut nokoset autossaan kesken ajon. Autopilot-toiminnon ansiosta mitään ei kuitenkaan sattunut.

Rapakon takana myytävät halvemman hintaluokan Teslat luottavat jatkossa pelkkään kamerakuvaan tutkien ja kameroiden yhdistelmän sijaan.

Tesla on ilmoittanut jättävänsä tutkan pois Pohjois-Amerikassa myytävistä Model 3- ja Model Y -autoista tämän kuun aikana. Autoissa luotetaan jatkossa täysin kamerakuvaan Autopilot-järjestelmässä.

Yhtiön toimitusjohtaja Elon Musk kertoi Twitterissä, että nyt julkaistava, täysin kameroihin perustuva Autopilotin tuotantoversio saa päivityksen parin viikon kuluttua, ja siitä viikkoa myöhemmin julkaistaan Full Self-Driving -järjestelmän (FSD) uusi betaversio V9.0, joka myös pohjautuu täysin kameroihin.

Tesla julkaisi viime syksynä testiversion sen uudesta FSD:stä rajatulle asiakasryhmälle, mutta järjestelmän laajempi julkaisu on viivästynyt.

Erinäiset onnettomuudet ovat kiinnittäneet yleisön ja viranomaisten huomion Teslan Autopilot- ja FSD-järjestelmiin. Useissa tapauksissa autojen itseohjaus- tai ajoapujärjestelmät ovat olleet käytössä, kun autot ovat joutuneet tuhoisiin onnettomuuksiin.

Ainakin osassa tapauksista kyse on ollut myös selkeistä väärinkäytöksistä. Tesla ohjeistaa kuljettajia, että kyse on vain avustavista järjestelmistä, ja että vastuu auton ohjaamisesta on kuljettajalla, mutta tätä ohjetta ei aina ole noudatettu.

Monet valmistajat käyttävät autojen itseohjautuvuudessa sekä kameroita että tutkia ja lidareita, mutta Tesla on käyttänyt ympäristön tarkkailuun kameroita sekä vain yhtä tutkaa.

Teslan ratkaisu on alentanut kustannuksia ja auttanut kaupallistamaan ajoapujärjestelmiä, mutta asiantuntijat ja muut valmistajat ovat huolissaan järjestelmän turvallisuudesta, asiasta uutisoinut Reuters mainitsee.

Tesla kertoo, että muutos täysin kamerapohjaiseen järjestelmään saattaa aluksi tuoda rajoituksia esimerkiksi kaistavahtiin tai pysäköintiavustimeen, ja että järjestelmät saavat ohjelmistopäivityksiä tulevien viikkojen aikana.

Model S- ja Model X -malleissa sekä kaikissa Pohjois-Amerikan ulkopuolella myytävissä autoissa käytetään ainakin toistaiseksi myös tutkia.

Artikkelia muokattu 28.5.2021: Lisätty tieto, että muualla myytävissä Tesloissa sekä S- ja X-malleissa tutkat ovat tarjolla toistaiseksi. Jutussa kerrottiin aiemmin, että näissä autoissa tutkat pysyvät käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat