Oulussa keksittiin luova ratkaisu talviseen liikennepulmaan: "Ihan meidän oma innovaatio"

Tiemerkinnät jäävät normaalisti lumen alle, mutta Oulussa keksittiin ratkaisu 0:23
Oulussa innovoitiin ratkaisu talviseen liikennepulmaan. Katso videolta, miten liikennemerkkejä voidaan heijastaa maahan tiemerkintöjen jäädessä lumen alle.

Oulu on saavuttanut mainetta hyvänä talvipyöräilykaupunkina. Paikallisen innovaation ansiosta ympäri vuoden pyöräilevien ja samalla jalankulkijoiden turvallisuutta parannetaan entisestään.

Oulussa on viime vuosina rakennettu useita uusia baanoja, joissa pyöräilijät ja jalankulkijat on eroteltu eri puolilleen. Vaikka väylien oikeaoppiseen käyttöön opastetaankin asfalttiin tehdyillä merkinnöillä, ei niistä ole normaalina talvena hyötyä merkintöjen jäädessä lumen alle.

Ongelmaan on kuitenkin löydetty kätevä ratkaisu; projektorivalaisimet, jotka heijastavat lumeen tieliikennelain mukaiset pyöräilijää ja jalankulkijaa kuvastavat symbolit.

– Kyseessä on ihan meidän oma oululainen innovaatio, Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala kertoo MTV Uutisille.

Vaaralan mukaan projektoripohjaiset valaisimet eivät ole mikään uusi juttu, mutta hän ei ole kuullut, että niitä olisi hyödynnetty liikennemerkkien heijastamiseen muualla aiemmin.

– Meidän jälkeemme samaa ideaa on hyödyntänyt esimerkiksi Lahden kaupunki, jonne olemme tätä ajatusta markkinoineet.

Lisää tulossa

Projektorivalaisimet ovat Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden hanke. Destian kanssa toteutettu projekti käynnistyi ensin yhden kohteen pilottikokeiluna vuonna 2020, mutta tällä hetkellä projektorivalaisimia on Vaaralan mukaan käytössä kaikilla Oulun baanoilla – yhteensä kymmenen kappaletta. Projektorit on kytketty normaaliin katuvalaistukseen ja ovat siis päällä silloin, kun muukin katuvalaistus on käytössä. Projektoreita on noin kilometrin välein.

– Lisää tulee sitä mukaa, kun rakennamme lisää baanoja, Vaarala toteaa.

Vaikka projektorivalaisimien hyödyntäminen käynnistyikin halusta palvella pyöräilijöitä ja jalankulkijoita, ei Vaarala näe estettä sille, etteikö niitä voisi hyödyntää tulevaisuudessa myös muita liikennemuotoja tukien.

Ei kuluerä, vaan satsaus tulevaisuuteen

Vaarala kertoo Maikkarille, että pyöräteiden hyvä talvikunnossapito on Oulussa kunnia-asia, johon suhtaudutaan asiakaspalveluna.

– Oulussa on ymmärretty että pyöräteiden kunnossapito ei ole kustannus, vaan itse asiassa investointi. Kunnossapitoon investoidut eurot tulevat moninkertaisesti takaisin terveyshyötyinä, vähentyneenä meluna, vähentyneinä saasteina, vähentyneinä ruuhkina ja pienentyneinä ajoratojen kunnossapitokustannuksina.

Yhden projektorivalaisimen hinta on noin 2 000 euroa asennettuna. Laitteen kunnossapitoon on Vaaralan mukaan ainakin toistaiseksi riittänyt yksi vuosittainen tarkistuskierros, jolloin linssistä on pyyhitty pölyt.

Vaarala sanoo talvipyöräilyn edistämisen tuovan kaupungille myös hyvää mainosta.

– Se on jo itsessään arvokkaampaa kuin kunnossapitoon investoidut eurot, Vaarala toteaa.

Vuoden 2020 pyöräilykunta

Pyöräilykuntien verkosto ry valitsi Oulun vuonna 2020 vuoden pyöräilykunnaksi pyöräilijöiden näkemysten perusteella.

Yhdistys kertoi tuolloisessa tiedotteessaan Oulun toimivan mallikaupunkina, johon tullaan ulkomaita myöten tutustumaan nimenomaan pyöräteiden talvikunnossapitoon.

– Oulussa pyöräteiden auraus on priorisoitu korkeammalle kuin ajoratojen auraus, joten pyörätiet aurataan aina aamuisin ennen ajoratoja. Tämän seurauksena Oulussa pyöräillään talvellakin enemmän kuin monessa kaupungissa kesällä, yhdistys totesi tiedotteessaan.

Oululle myönnettiin vuoden pyöräilykunta -arvonimi edellisen kerran vuonna 1991. Viime vuonna voitto meni Puumalaan.

Lue myös:

    Uusimmat