Pyöräilijät ovat pahasti pihalla liikennesäännöstä, jonka rikkomisesta autoilijoita juuri moitittiin – lähes 90 prosenttia ei noudata

Kumpi väistää, auto vai pyörä? Tässä selkeät vastaukset! 1:31
Kumpi väistää, auto vai pyörä? Tässä selkeät vastaukset!

Myös pyöräilijän tulee kääntyessään näyttää suuntamerkkiä. Vaikka lähes kaikki sanovatkin sen tietävänsä, niin valitettavasti tietämys ei näy tien päällä.

Kerroimme eilen Liikenneturvan tekemistä seurannoista, jotka paljastivat, että peräti joka neljäs autoilija jättää näyttämättä suuntamerkkiä liikenneympyrästä poistuessaan. Autokoulussa opetettava perusasia hallitaan sentään paremmin perinteisissä risteyksissä, sillä niissä 85 prosenttia autoilijoista kertoo kääntymisaikeistaan muillekin.

Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että suuntamerkki ei ole asia, josta ainoastaan autoilijoiden tulee huolehtia, sillä polkupyörä on ajoneuvo siinä missä autokin, ja pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja.

Kuljettajan velvollisuus näyttää suuntamerkkiä ei näin ollen katoa mihinkään, vaikka moottoria ei omassa menopelissä olisikaan.

Teoriassa tiedetään, käytännössä ei osata

Liikenneturvan viimekeväiseen kyselyyn vastanneista peräti 86 prosenttia tiesi, että myös pyöräilijän tulee näyttää kääntyessään suuntamerkkiä.

Luku on hieno, mutta valitettavasti se ei heijastu tien päälle, sillä Liikenneturvan tekemien seurantojen mukaan polkupyöräilijöistä vain runsas kymmenesosa oikeasti käytti suuntamerkkiä kääntyessään.

– Pyöräilijöidenkin olisi hyvä viestiä enemmän omista aikeista muille liikkujille, ja suuntamerkin näyttäminen on yksi helppo tapa tehdä tämä. Pyöräilijänä suuntamerkin voi näyttää kädellä tai sitten voi käyttää kypärään tai polkupyörään asennettavia vilkkuja, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kertoo tiedotteessa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat