Haluaisitko pyöräillä talvellakin, mutta ajatus vähän hirvittää? Näillä vinkeillä ja varusteilla onnistut

Kumpi väistää, auto vai pyörä? Tässä selkeät vastaukset! 1:31
Kumpi väistää, auto vai pyöräilijä? Tässä selkeät vastaukset!

Vaikka polkupyörä onkin hyvä kulkuneuvo läpi vuoden, muistuttaa Liikenneturva huomioimaan muutaman asian, joilla pyöräily sujuu sekä turvallisesti että sutjakkaasti myös talvikeleillä.

Liikenneturvan vuosi sitten kolmellatoista paikkakunnalla tekemissä seurannoissa vain 45 prosenttia pyöräilijöistä käytti kypärää. Ottaen huomioon tammi–helmikuun tyypilliset olosuhteet, on tulos varsin alhainen.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kannustaa tiedotteessa kypärän käyttöön myös siksi, että tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen.

– Kypärä on tarpeellinen varuste myös talvella, Piippa toteaa yksiselitteisesti.

Pyörän varustus kuntoon

Turvallinen talvipyöräily onnistuu, kun pyörän ja pyöräilijän varusteet ovat keliin sopivat. Pyörän valot ja heijastimet on tärkeää pitää kunnossa ja renkaat on hyvä olla nastoitetut. Pyöräilijän näkyvä vaatetus ja heijastimet taas edesauttavat näkymistä.

Talvella ja erityisesti liukkailla jokaisen tielläliikkujan on ennakoitava ja sovitettava vauhtinsa kelin mukaan.  

– Pyörään lisäpitoa tuovat nastarenkaat auttavat pysymään pystyssä. Lisäksi olosuhteisiin sopiva ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen lisäävät turvallisuutta haastavissa pyöräilykeleissä. Pyöräilijä voi seurata autoilijoille ja kävelijöille tarkoitettuja liukastumis- ja liikennesäävaroituksia. Kun kävelijöitä varoitetaan liukkaista kävelyteistä, voi myös pyöräteillä olla liukasta, Piippa vinkkaa tiedotteessa.

Pyöräteiden kunnossapito kuuluu tienpitäjälle, joka voi Liikenneturvan mukaan kunta tai valtion teillä ELY-keskus. Palautetta esimerkiksi liukkaudesta tai auraamattomista pyöräteistä voi antaa kunnan palautejärjestelmän tai Liikenteen Palauteväylän kautta.

Liikenneturvan viisi vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn

  1. Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita
  2. Riski kaatumiseen saattaa olla kesää suurempi, joten käytä kypärää
  3. Muista hämärässä ja pimeällä vaalea etuvalo ja punainen takavalo
  4. Värikäs vaatetus yhdistettynä heijastimiin auttaa näkymään
  5. Nastarenkaat lisäävät pitoa

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat