Mittava petosvyyhti paljastui epäillyn tietomurron yhteydessä – OmaPosti-palvelun kautta tekaistu kymmeniä laskuja

Oulun poliisi tutkii rikosvyyhtiä, jossa kymmenille henkilöille epäillään lähetetyn tekaistuja laskuja.

Poliisin mukaan epäillyt onnistuivat tunkeutumaan OmaPosti-tilien laskunmaksupalveluun ja luomaan tekaistuja laskuja.

Poliisi painottaa, että epäilty tietomurto ei ole kohdistunut suoraan OmaPosti-palveluun, vaan rikosten uhriksi joutuneiden salasanoja ja käyttäjätunnuksia on saatu selville muuta kautta.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että 26.1.2020–17.2.2020 välisenä aikana onnistuttiin tunkeutumaan henkilöiden OmaPosti-tilien laskunmaksupalveluun ja luomaan manuaalisesti tekaistuja laskuja. 

Laskujen tekaisemiseen käytettiin myös epäiltyjen omia tilejä. 

Lisäksi OmaPosti -sovelluksessa onnistuttiin nostamaan luottoja erään rahoitusyhtiön kautta, poliisi kertoo tiedotteessa.  

Epäillyt onnistuivat laatimaan tekaistuja laskuja yhteensä 66 kappaletta ja 60 laskua onnistuttiin maksamaan kolmansille henkilöille kuuluvilla maksukorteilla. Laskujen kautta saadut varat ohjattiin epäiltyjen pankkitileille.

Myös toinen tutkintahaara  

Samaan tutkintakokonaisuuteen liittyy myös toinen tutkintahaara, joka on liittynyt oululaisen taksiyrityksen käyttämään sovellukseen.  

Epäillyt onnistuivat hankkimaan itselleen internetin kautta toisille henkilöille kuuluvia pankkikorttitietoja, joita hyödynnettiin taksisovelluksessa ja maksettiin 78 taksimatkaa.  Korttitiedot oli kerätty aikavälillä 1.10.2019–24.3.2020. 

Tutkintakokonaisuudessa on lukuisia asianomistajia. Poliisin esitutkinnassa selvittämät asianosaiset on tavoitettu.  

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna kaksi oululaista miestä. Heidän lisäkseen kokonaisuuteen on kuultu epäillyn asemassa myös muutamia muita henkilöitä. 

OmaPosti-kokonaisuudessa kahta vangittuna ollutta pääepäiltyä epäillään törkeästä tietomurrosta, tietosuojarikoksesta ja yhteensä 46 petosrikoksesta.  

Toisen kokonaisuuden osalta epäiltyjä petosrikoksia on myös lukuisia. Toista vangittuna ollutta epäillään myös huumausainerikoksesta.  
 
Tutkintakokonaisuudessa asianomistajille aiheutettu taloudellinen vahinko on ollut noin 30 000 euroa. 

Juttu on siirtymässä syyteharkintaan lähiaikoina. 

Lue myös:

    Uusimmat