Mainos

Oulu kurittaa katupölyä kokeilukonstein

Lentokentiltä tuttu liuos näyttää purevan myös pölyyn

Oulun kaupungissa on saatu rohkaisevia kokemuksia uudenlaisesta katupölyn nujertajasta. Herkimmin pölyäville pääväylille on kokeiluluonteisesti ryhdytty levittämään vedellä laimennettua meltium-liuosta, ja se näyttää jo lyhyen käyttökokemuksen perusteella sitovan varsin hyvin ajoneuvoliikenteen nostattaman katupölyn.

- Arvio on, että liuos sitoo hiekoitushiekasta aiheutuvan pölyn kadun pintaan noin 3-5 päivän ajaksi. Sen jälkeen käsittely uusitaan. Hiukkasmäärät näyttivät laskeneen sen jälkeen, kun ensimmäinen levitys oli tehty, vastaava tiemestari Pekka Koivula Oulun katutuotannosta kertoo.

Koivulan mukaan meltiumia eli kaliumformiaattipohjaista kemikaalia käytetään muun muassa lentokentillä lumen ja jään poistamiseen. Hän ei ole ainakaan kuullut, että sitä olisi kokeiltu pölyn sitomiseen vielä muualla kuin Oulussa.

Viime keväänä meltium-liuosta kokeiltiin Oulussa linja-autopysäkeillä, mutta tänä vuonna kokeilualuetta laajennettiin keskikaupungin joukkoliikenneväyliin sekä keskikaupungille johtaviin pääliikenneväyliin.

Koivulan mukaan meltium on ympäristöystävällinen pölyn sitoja. Sen huono puoli on, että se on huomattavasti kalliimpaa kuin suolaliuos.

Oulussa monet menetelmät katupölyn taltuttamiseksi ovat tarpeen, jotta ilmanlaatu saataisiin pysymään hyvänä. Oulun seudun ympäristöviraston mukaan esimerkiksi perjantaiaamuna kaupungin keskustassa ilmanlaatu oli vain välttävä. Syyllinen löytyi hiukkasista eli pääasiassa katupölystä.

Koivulan mukaan katupöly on pohjoisessa kaupungissa ongelma, sillä siellä riittää yöpakkasia pitkälle kevääseen. Kun samaan aikaan osa kaduista on jo lumesta paljaina ja kelit ovat kuivat, hiekoitushiekka pöllähtää herkästi ilmaan. Pahin tilanne on aamuisin.

Viikkojen työ edessä

Kaupungilla kulkijan kengän alla hiekka rapisee vielä monin paikoin, mutta ensi viikosta lähtien tilanne alkaa hissukseen helpottaa. Koivula sanoo, että katujen siivous pääsee täydellä teholla vauhtiin maanantaina. Työ kestää nelisen viikkoa.

Tavallista varhemmin hiekkoja on alettu poistaa suosituilta ulkoilureiteiltä. Jo ennen pääsiäistä puhdistajat suuntasivat muun muassa torinrantaan. Pääsiäisen jälkeen kohteina olivat keskustaan johtavat vilkkaimmat pääväylät.

Viime talvena hiekoitushiekkaa levitettiin yhteensä noin 5000 kuutiota eli noin tuhat autokuormallista. Ihan samaa määrää katujen varsilta ei näin keväisin tarvitse lähteä harjaamaan pois, sillä osa hiekasta on jauhautunut pölyksi ja osa on hävinnyt aurauksen mukana luontoon.

Kerätylle hiekoitushiekalle ei ole uusiokäyttöä. Se päätyy maantäytteeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.