Ota tämä huomioon, kun valitset renkaita autoon, jolla ajaa kokematon kuljettaja

Kitkat vai nastat? Näin valitset oikean talvirenkaan 7:47
Nastat vai kitkat? Katso videolta!

Renkailla on valtava merkitys liikenneturvallisuuteen, sillä mikään muu kohta autosta ei ole kosketuksissa tiehen. Rengasliike Vianor muistuttaa tiedotteessaan, että renkaiden merkitys korostuu entisestään, mikäli kuljettajalla on vain vähän ajokokemusta.

Juuri ajokortin saanut kuljettaja ei todennäköisesti ole kohdannut kaikkia keliolosuhteita, joita Suomessa voi tulla vastaan. Kunnolliset renkaat antavatkin lisäturvaa erityisesti silloin, kun sitä eniten tarvitaan, eli erilaisissa ääritilanteissa.

Jos esimerkiksi tielle hyppäävä hirvi pakottaa äkkijarrutukseen märällä tiellä tai musta jää yllättää aamuliikenteessä, voi lopputulos olla renkaasta riippuen hyvinkin erilainen. Laadukas ja hyväkuntoinen rengas voi pysäyttää ajoneuvon useita autonmittoja lyhyemmällä matkalla kuin pidoltaan heikkolaatuinen tai loppuun ajettu rengas.

Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen muistutta tiedotteessa, että vaikka hyvä rengas antaakin pelivaraa tien päällä, eivät parhaatkaan renkaat korjaa kaikkia kuskin tekemiä virheitä.

– Laaturenkaat antavat lisää turvamarginaalia ja pienentävät kelistä johtuvia riskejä, mutta fysiikan lakeja nekään eivät muuta. Ennakointi ja järkevä ajokäytös ovat aina kuljettajan vastuulla, Laitinen sanoo Vianorin tiedotteessa.

Monesti nuoren ja kokemattoman kuljettajan alle päätyy vanhempi, turvattomampi ja varustelultaan vaatimattomampi auto, jonka renkaisiinkaan ei ole välttämättä kiinnitetty kovin suurta huomiota. Näin saattaa olla myös siinä tapauksessa, että kokematon kuljettaja ajaa esimerkiksi perheen kakkosautolla.

Lisäksi ajokortin saaminen ajoittuu usein itsenäisen elämän alkukohtaan, jolloin samaan aikaan voi olla monenlaista muutakin rahanmenoa, ja mahdollisimman edulliset renkaat voivat houkutella. 

Laitinen muistuttaa, että vaikka laadukkaan renkaan hinta on ostettaessa kalliimpi, tasoittuu hintaero sen elinkaaren aikana, jos rengas pysyy kunnossa pitempään.

Lähde: Vianor

Lue myös:

    Uusimmat