Ota osaa juoksubuumiin: Himojuoksijat paljastavat vinkit harrastuksen aloittamiseen

Kaikki irti juoksuharrastuksesta 18:25

Huomenta Suomi Extrassa tiistaina vierailleet tietokirjailija, himojuoksija Karo Hämäläinen sekä valmentaja, entinen huippujuoksija Kirsi Valasti antoivat vinkkinsä juoksuharrastuksen aloittamiseen.

Juoksuharrastus innostaa yhä useampaa, minkä vuoksi puhutaan jopa juoksubuumin toisesta aallosta. Entinen huippujuoksija Kirsi Valasti uskoo, että juokseminen on vastaus suurelle kiireen tunteelle ja suorituskeskeisyydelle – jälkimmäiselle siinä tapauksessa, että juoksuun ei liity pakon tunnetta.

Himojuoksija Karo Hämäläinen muistuttaa, että juoksu on myös aikatehokas liikuntamuoto, sillä aikaa ei kulu matkoihin. Juoksemaan voi lähteä kotioveltaan.

Vinkit juoksuharrastuksen aloittamiseen

Ennen keväiseen maisemaan ryntäämistä, kannattaa juoksijan huomioida muutama seikka.

Ensinnäkin on tärkeää satsata hyviin kenkiin, sillä omaan juoksuaskellukseen sopivat lenkkarit auttavat välttymään vammoilta. Koska juostessa tulee tyypillisesti kuuma, kannattaa ylleen pukea kevyet ja juoksuun sopivat vaatteet.

Juostessa hartioiden tulisi olla alhaalla ja katse horisontissa. Käsiä käyttämällä saa juoksuun rytmiä. Askeltaessa olisi hyvä käyttää päkiää, kantapäillä ei tarvitse tulla alas asti.

Päkiöitä voi oppia käyttämään juoksemalla vähän kovempaa, vinkkaa Valasti. Samalla saa tunteen takareisien ja pakaroiden käytöstä.

Kovemman juoksutahdin kokeileminen auttaa myös löytämään itselle sopivan juoksumuodon. Intervallitreenit ovat tehokas ja nopea tapa kohottaa kuntoa sekä polttaa rasvaa. Jos pitkän matkan puurtaminen ei tunnu omalta, voivat kovatehoiset juoksutreenit olla vaihtoehto. Tärkeintä kun on nauttia juoksusta.

Sykkeen mittaaminen ei Valastin mielestä ole välttämätöntä. Tärkeä on oppia tuntemaan oma kehonsa ja sen viestit.

Millaisia ovat Valastin ja Hämäläisen omat treenit? Katso koko haastattelu videolta! 

Lue myös:

    Uusimmat