MTV vieraili kasvomaskitehtaalla, jossa kiire yltyy: Lifa Air aikoo kolminkertaistaa kotimaisen työntekijämääränsä – "Kangasmaskien käyttö on edesvastuutonta!"

2:09
Video: Keskustelu kasvomaskeista nosti maskien kysynnän huippulukemiin.

Kasvomaskisuosituksesta noussut keskustelu näkyy kysyntänä myös kotimaisessa kasvomaskituotannossa. Teollisuuden ala alkoi Suomessa keväällä "nollapisteestä" ja syksystä näyttää tulevan kiireinen. Alan merkittävä toimija Lifa Air kertoi tiistaina MTV Uutisille palkkaavansa sata uutta työntekijää. 

Alunperin puhtaan ilman ratkaisuihin erikoistuneen Lifa Airin tuotantolinjat pyörivät nyt yötä päivää ja yhtiö rekrytoi työväkeä. 

– Meillä on tässä ihan lähikuukausien aikana tarve sadalle uudelle työntekijälle, kertoo tekninen johtaja Eppu Mäkipää.

"Tällä hetkellä päivätuotanto on 700 000 kappaletta"

Nyt tehtaalla työskentelee alle 50 henkilöä. Kasvomaskikeskustelu on kiihdyttänyt kysyntää. 

– Tässä tosiaan koneet laulaa yötä päivää. Joka päivä tuotantomäärät nousevat. Yritetään pysyä mukana kasvavassa kysynnässä. Tällä hetkellä päivätuotanto on 700 000 kappaletta, Mäkipää jatkaa.

Lifa Air Finland on tällä hetkellä ainoa maskiyritys, joka on rekisteröitynyt Fimeaan, mikä tarkoittaa sitä, että yrityksellä on nenä- ja suusuojilta vaadittavat vaatimukset täyttävät tuotteet. Lisäksi rekisteröinti on vireillä kahden muun yrityksen toimesta.

"Me saimme kahdessa kuukaudessa kotimainen maskituotanto käyntiin"

Ministeriön asiantuntijan mukaan kuitumateriaalimaskeja valmistaa nyt kymmenkunta yritystä – lisäksi kangasmaskeja tuottaa parisenkymmentä yhtiötä. Arviolta puolen tusinaa yritystä odottaa kansainvälisessä standardientestausjonossa.

– Suomessa lähdettiin liikkeelle ihan nollapisteestä ja tämä liikkellelähtö tapahtui poikkeuksellisen nopeasti. Me saimme kahdessa kuukaudessa kotimainen maskituotanto käyntiin. En usko, että on yhtä nopeasti uutta teollisuudenalaa saatu Suomessa moneen moneen aikaan saatu käynnistymään. 

"Kangasmaskien käyttäjät tulevat levittämään viruksia"

Lifa Airin tuotantolinjalla korostetaan, että maskeissa kriittistä on pintamateriaalien sisällä oleva suodattava kangas. Hallituksen puheenjohtajalla on tyly viesti kankaisten kasvomaskien käyttäjille.

– Kun yskäisyn tuotokset ovat kuivuneet, sen jälkeen virukset pääsevät liikkumaan maskista suuntaan ja toiseen. Kangasmaskien käyttäjät tulevat levittämään viruksia ja tämä on asia, joka on äärimmäisen pelottavaa ja sitä ei ole mitenkään huomioitu, vaan on suositeltu, että kangasmaskit, kansanmaskit, näiden käyttö on järkevää ja  suositeltavaa. Päinvastoin, se on edesvastuutonta! toteaa yrityksen puheenjohtaja Vesa Mäkipää.

THL:n kankaisista kasvomaskeista kertovalla infosivustolla kerrotaan, että "Kankainen kasvomaski ei ole hengityksen suojain. Kasvomaski voi estää virusta kantavaa ihmistä tartuttamasta muita. Kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä virustartunnalta. Jos maskia käyttää väärin, se voi jopa lisätä koronaviruksen tartunnan riskiä." 

"Ei ole näyttöä siitä, että maskin laaja käyttö terveillä henkilöillä auttaisi vähentämään tartuntoja. Kasvomaskien käyttö saattaa kuitenkin vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön.  Näin ne voivat vähentää myös oireettomien viruksen kantajien aiheuttamia tartuntoja."

Ministeriössä arvioidaan, että kasvomaskien tarve on tällä hetkellä noin miljoona maskia päivässä ja suosituksen jälkeen karkeasti arvioiden kaksi miljoonaa. Suosituksen on ennakoitu annettavan lähipäivinä. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja