"Osteoporoosin hoitosuosituksia muutettava"

Osteoporoosin lääkehoitoa jo pari vuotta sitten arvovaltaisessa kansainvälisessä lääketieteen julkaisussa British Medical Journalissa arvostellut suomalaistutkija, dosentti Teppo Järvinen pitää MTV3:n 45 minuuttia –ohjelman aikaansaamaa keskustelua bisfosfonaattien aiheuttamista reisiluumurtumista erittäin tervetulleena.

- Näihin uutisiin on välttämätöntä reagoida. Käypä hoito –työryhmän on arvioitava hoitosuositusten sisältö uudelleen. Bisfosfonaattien liiallisesta käytöstä on kannettava vastuuta myös hoitosuositusten laatijoiden, Järvinen linjaa.

- On korkea aika, että keskustelua ikääntyvien murtumien ehkäisystä lääkitysten avulla ryhdytään vihdoinkin pohtimaan myös tältä kannalta. Nämä uudehkot tutkimustulokset ovat todella herättäneet esimerkiksi Pohjois-Amerikassa varsinkin murtumia hoitavat ortopedit näkemään, etteivät osteoporoosin hoitoon käytetyt lääkeaineet ole niin vaarattomia kuin meille on pitkään uskoteltu. Nyt Suomessakin toivon mukaan herätään ”ruususen unesta”, jatkaa Kanadassa työskennellyt dosentti Järvinen.

Lääketeollisuudella liiaksi näppinsä pelissä

Tällä hetkellä Keski-Suomen keskussairaalassa kirurgian klinikalla työskentelevä kokeellisen ortopedian dosentti Teppo Järvinen pitää kyseenalaisena sitä, että valtakunnalliset hoitosuositukset perustuvat lääketeollisuuden itsensä rahoittamiin myyntilupatutkimuksiin.

- Viralliset hoitosuositukset on laadittu sen tutkimustiedon perusteella, jonka lääketeollisuus on itse rahoittamissaan hankkeissa tuottanut hakiessaan myyntilupaa valmistamilleen bisfosfonaattilääkkeille. Onhan nyt sanomattakin selvää, ettei nyt esiin tulleista vakavista haitoista ole tuossa tilanteessa raportoitu, selvittää Järvinen.

- Toisaalta myyntilupaa edeltävät lääketutkimukset ovat kestoltaan lyhyitä ja ne toteutetaan vakioiduissa olosuhteissa, perusterveillä ihmisillä. Eiväthän lääkkeiden haitat tule mitenkään esiin tällaisissa tutkimuksissa.

- Kuten Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Siimeskin totesi 45 minuuttia -ohjelmassa, nämä tutkimukset eivät mitenkään vastaa sitä arkitodellisuutta, missä lääkkeitä käytetään, kertaa dosentti Järvinen.

Tarvittaisiin näyttöön perustuvaa lääketieteen tutkimusta

Dosentti Järvisen mukaan tilanne olisi erilainen mikäli noudatettaisiin näyttöön perustuvan lääketieteen periaatteita.

- Siinä tapauksessa vasta näiden teho-tutkimusten jälkeen tulisi tehdä varsinaiset vaikuttavuustutkimukset. Valitettavasti vain tällä hetkellä käy niin, että vaikuttavuustutkimuksia ei koskaan tule tehtyä; koska ne eivät ole lääketeollisuuden intresseissä. Sellaisia eivät vaadi edes lääkärit, jotka tyytyvät keinotekoisesti ”pumpattuun” teho-näyttöön.

- On oireellista, että nämä keinotekoiset ja lavastetut tutkimukset riittävät myös kerta toisensa jälkeen viranomaisille myyntilupaa varten. Riippumattomille tutkijoille vaikuttavuustutkimukset ovat massiivisten kustannusten vuoksi mahdottomia toteuttaa, tietää Järvinen.

- Kaiken kaikkiaan tällaisia vaikuttavuustutkimuksia ei ole tehty lääketieteessä kuin muutamia. Parhaana esimerkkinä on USA:n kansallisen terveysviranomaisen rahoittama verenpainelääketutkimus muutaman vuoden takaa. Kyseinen tutkimus osoitti, että vanhat nesteenpoistolääkkeet olivat aivan yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin uudemmat ja jopa kymmenen kertaa kalliimmat valmisteet. Ehkä juuri tämän vuoksi lääketeollisuus ei ole koskaan ollut kauhean innostunut rahoittamaan vaikuttavuustutkimuksia, Järvinen toteaa.

Luukatoa liioitellaan lääketeollisuuden toimesta

Teppo Järvinen kyseenalaistaa paitsi osteoporoosin lääkehoitona käytetyt bisfosfonaatit myös luukadon määrittämisessä käytetyt luuntiheysmittaukset.

- Lääketeollisuus ja hoitoja tuottavat yritykset hyötyvät osteoporoosiriskin liioittelusta. Lääkehoidon mielekkyyttä pitäisi todella miettiä viimeistään nyt.

- Parhaissakin bisfosfonaattihoidon tehoa todistavissa tutkimuksissa todetaan, että yhden osteoporoottisen lonkkamurtuman ehkäiseminen edellyttää yli 250 ihmisen hoitamista. Ja nyt tuon luvalla sanoen vaatimattoman hoitotehon vastapainoksi hoidon tuloksena alkaa puskea vielä esiin tällaisia hankalasti hoidettavia reisiluun yläosan murtumia - ja vielä kaikista nuorimpiin lääkityksen käyttäjiin. Aika surullinen yhtälö, Järvinen toteaa lakonisesti.

Rivilääkärien syyllistäminen käsittämätöntä

Teppo Järvinen ihmettelee, kuinka Käypä hoito –työryhmä Matti Välimäen suulla sysää nyt vastuun ongelmista ”rivilääkäreiden niskaan”. Keskustelua läheltä seuranneena ja toisaalta hoitosuosituksiin tutustuneena hän toteaa, ettei rivilääkäreiden syyllistäminen ole kohtuullista.

- Lääkitysten puolesta puhujat ovat kovin voimallisesti ajaneet jo pitkään vielä nykyistäkin aktiivisempaa hoitolinjaa. Vain muutama päivä ennen 45 minuuttia –ohjelman ulostuloakin kuulin terveisiä merkittävästä kansallisesta kokouksesta, jossa näitä lääkityksiä oli mainostettu jopa henkeä pelastavina hoitoina. Sivuvaikutuksista ei sitä vastoin tullut mainituksi edes sivulauseessa, niin kova oli vauhti ja usko lääkityksiin, kertoo Järvinen.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat