Mainos

Oscar-ehdokkaat julkistetaan tänään

Elokuvamaailman himotuimpien palkintojen, Oscareiden, ehdokkuudet julkistetaan tänään.

Yhdysvaltain elokuva-akatemian tilaisuus alkaa iltapäivällä kello 15.30 Suomen aikaa, ja sen juontavat näyttelijät Steve Martin ja Alec Baldwin.

Tänä vuonna parhaan elokuvan kategoriassa on peräti kymmenen ehdokasta - ensimmäisen kerran sitten vuoden 1944. Ennakkoarveluiden mukaan parhaan elokuvan Oscar-palkinnosta tulee kaksinkamppailu, jossa vastakkain ovat James Cameronin megarahoituksella tehty Avatar ja Kathryn Bigelow'n pienen budjetin sotadraama The Hurt Locker.

Mahdollista kaksintaistoa on jo etukäteen hehkutettu Daavid ja Goljat -tyyliseksi kisaksi. Maailman kalleimmaksi elokuvaksi sanottu Avatar on tehnyt jo kaikkien aikojen lipunmyyntiennätyksen. Sen sijaan The Hurt Locker on vain vaivoin päässyt voitolle lipputuloissaan, vaikka se tehtiin Hollywood-mittakaavassa pienellä 15 miljoonan dollarin rahoituksella.

Mielenkiintoiseksi asian tekee myös se, että Bigelow ja Cameron ovat entinen aviopari. He olivat naimisissa vuosina 1989-1991.

Asiantuntijoiden mukaan kymmenen ehdokkaan asettaminen mahdollistaa elokuva-akatemialle myös perinteisestä poikkeavia ratkaisuja. Ainakin Pixarin Up-animaation odotetaan nappaavan ehdokkuus parhaaksi elokuvaksi, mihin on aiemmin yltänyt vain yksi piirroselokuva. Myös science fiction -elokuvat, joita akatemia ei ole yleensä ole juurikaan arvostanut, saattavat saada Oscar-ehdokkuuksia: Avataren rinnalle on nostettu esimerkiksi District 9 ja Star Trek.

Veteraaninäyttelijä Jeff Bridges on ennakkosuosikki parhaan näyttelijän Oscarin saajaksi roolistaan Crazy Heart -elokuvassa. Bridgesin mahdollisia kilpailijoita ovat George Clooney (elokuvasta Up In the Air), Morgan Freeman (Invictus) ja Colin Firth (A Single Man).

Parhaan näyttelijättären palkinnon on povattu menevän puolestaan Sandra Bullockille, joka on voittanut jo muun muassa Golden Globe -palkinnon roolistaan elokuvassa The Blind Side.

82. Oscar-gaala järjestetään 7. maaliskuuta Kodak-teatterissa Hollywoodissa.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.