Tylyjä viestejä, kiukuttelua ja kuusi muuta pomo-ongelmaa – asiantuntija antaa neuvot hankalan esimiehen käsittelyyn

Tunnistatko oman työpaikkasi näistä tilanteista?

– Elämä on liian lyhyt, jotta se kannattaisi käyttää huonon pomon alaisena työskennellen, Thomas Erikson sanoo.

Käyttäytymistieteilijänä ja luennoitsijana toimiva Erikson kirjoitti Kehnot pomot ympärilläni -teoksen, jossa hän selvitti, millaisia huonot pomot ovat. Aiemmin Erikson on kirjoittanut esimerkiksi ihmistyyppien persoonallisuuseroista.

Erikson perkasi pomomyytit kanssamme. Tunnistatko oman työpaikkasi näistä tilanteista?

1. Teen kamalasti työtä. Silti aina tuntuu, etten tee tarpeeksi. Mistä on kyse?

– Voisiko olla, että vaadit itseltäsi liikaa? Voi myös olla, ettet ole niin tehokas kuin luulet. Nykyaikana jokin vie huomiomme toisaalle parin minuutin välein. Se yleensä tappaa tehokkuuden, Erikson sanoo.

Erikson kokeilisi ensiapuna sitä, että älypuhelin jää laatikkoon muutamaksi tunniksi työpäivän aikana. Jos saamattomuuden tuntu ei hellitä, kannattaa ehkä tarkastella, millaisia vaatimuksia itselleen asettaa.

2. Pomoni lupaa tehdä sitä ja tätä, mutta unohtaa, koska hänen on "niin kiire". Onko tämä asiallinen ja oikea syy unohdella?

– Huonoa käytöstä. Huonoa johtamista, huonoja johtamistaitoja. Jos ihminen ei voi luottaa johtajiinsa, keneen hänen sitten pitäisi luottaa?

3. Haluan olla erossa töistä viikonloppuisin enkä seuraa sähköpostejani. Pomoni on tästä kiukkuinen. Kuka on väärässä?

Erikson huomauttaa, että jos ylitöitä ei ole määrätty, sähköpostin tai muiden kanavien seuraamista ei voi "vaatia".

– Tässä on pomo, joka ei ymmärrä, että työtoveritkin kaipaavat vapaa-aikaa, hän sanoo.

– Kukaan ei ole pitkässä juoksussa tehokas, jos laitteita ei saa omalla ajalla sammuttaa. On myytti, että ihminen voi olla yhteydessä muiden kanssa 24/7 ja silti pitää yllä hyvää laatua. Ei niin tapahdu.

4. Pomoni viestit ovat lyhyitä ja tiukkoja. Niissä ei ole hymiöitä. Jännitän, jopa pelkään pomoni viestejä. Mikä minua vaivaa?

– Tässä lienee kyse erilaisista kommunikaatiotyyleistä. Jotkut ihmiset, kuten punaiset persoonatyypit, eivät käytä enempää sanoja kuin on tarve, ja hymiötkin ovat nössöille... Se ei tarkoita, että pomo yrittää pelotella sinua. Olette vain erilaisia, Erikson sanoo.

Aivan aluksi Erikson puhuisi pomon kanssa ja pyrkisi varmistamaan, ettei alaisen ja esimiehen välejä todellisuudessa hierrä mikään.

– Varmista, ettei välillänne ole ongelmia. Mukauta kommunikaatiotyyliäsi pomoosi sopivaksi. Varmista, että hän ymmärtää sinua.

5. Tuntuu, etten enää pidä työstäni. Pitäisikö minun puhua tästä pomoni kanssa?

– O-ou. Aluksi istuisin alas ja ajattelisin asiaa. Mikset enää pidä työstäsi? Mitä puuttuu? Haluaisitko innostua töistäsi uudelleen? Vai oletko aidosti aivan kypsä, Erikson kysyy.

Jos lopullinen diagnoosi on kypsyminen työhön, ratkaisukin on helppo:

– Jos asia on näin, etsi uutta työtä.

6. Kun puhun huolistani pomolleni, hän lohduttaa sanomalla "ei kannata huolehtia noista pikkujutuista". Se ei auta minua lainkaan. Kumpi meistä toimii väärin?

– Jos sinulla on huolia, totta kai ne tulee voida ottaa esiin. Pomon pitäisi aina kuunnella alaistaan, Erikson sanoo.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että työpaikoilla on ihmisiä, jotka valittavat tauotta.

– He ottavat esiin pieniä, typeriä asioita, valittavat melkein kaikesta. Varmista, ettet ole yksi heistä…

7. Me tiiminä yritämme parhaamme, mutta pomo on silti usein vihainen ja reagoi huutamalla. Mikä häntä vaivaa?

– Huono asenne, huonot käytöstavat, huonoa käytöstä. Tällainen ei ole johtajuutta vuonna 2019. Hankkiutukaa eroon hänestä.

8. Tuntuu, että pomoni on täysin hyödytön. Mistä tiedän, että olen oikeassa – millainen on hyödytön pomo?

Jos pomo tuntuu työpaikan elämän suhteen täysin turhalta tyypiltä, Erikson kiinnittäisi huomiota siihen, ymmärtääkö esimies, mitä alaiset häneltä odottavat. Oletko kertonut pomollesi, millaista johtamista kaipaat?

– Oletko kertonut pomollesi tarpeistasi ohjeistuksen, kannustuspuheiden ja itsetunnon kasvattamisen suhteen? Ymmärtääkö pomosi, mitä kaipaisit häneltä niiden asioiden sijaan, mitä hän nyt sinulle tarjoaa? Toki olemassa on paljon huonoja pomoja, mutta eivät hekään ole ajatustenlukijoita. Joskus heille täytyy kertoa, jos jokin ei toimi.

Eriksonin mukaan "huonon pomon" tapauksessa on usein kyse huonosta kommunikoinnista – tai siitä, että kommunikaatiota ei yksinkertaisesti ole.

– Näen tätä kaikissa organisaatioissa, joiden kanssa työskentelen. Toki, jos pomo kieltäytyy kuuntelemasta – etsi toista työtä, Erikson sanoo.

– Olemme itsellemme velkaa sen, että etsimme parasta mahdollista työtä meille. Älä tyydy pelkkään "okeihin".


Osittainen lähde: Thomas Erikson: Kehnot pomot ympärilläni. Miksi hyvä johtaminen on niin vaikeaa? (Atena, 2019)

Lue myös:

    Uusimmat