Mainos

Osa uusien kuntien nimistä ei taivu sujuvasti suussa

Osa uusista kuntien nimistä on osoittautunut ongelmallisiksi käytössä, kertoo Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (Kotus).

Raasepori, Siikalatva, Sastamala ja Länsi-Turunmaa ovat uusien kuntien nimiä, joille on haettu lausuntoa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta (Kotus).

Lausuntoa on tarvittu, koska nimet eivät ole aikaisemmin olleet minkään liitokseen kuuluvan kunnan nimenä. Näin määrää kuntajakolaki.

Laki määrää, että yhdistyvien kuntien on haettava Kotukselta suositus kokonaan uudelle nimelle. Kuntien valtuustot saavat silti nimetä kunnan haluamallaan vaihtoehdolla.

Siikalatvan ja Länsi-Turunmaan lisäksi esimerkiksi Raasepori ja Sastamala ovat uusien kuntien nimiä, joille on haettu lausuntoa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta. Lausuntoa on tarvittu, koska nimet eivät ole aikaisemmin olleet minkään liitokseen kuuluvan kunnan nimenä. Näin määrää kuntajakolaki.

Yhdistyvien kuntien valtuustot saavat nimetä uuden kunnan Kotuksen lyttäämällä vaihtoehdolla. Niin on tehtykin, mutta nimien käyttö ei ole sujunut ongelmitta.

- Ongelmia on ollut paljon juuri niillä nimillä, joissa mekin olemme huomanneet olevan jotain ongelmaa, huomauttaa Kotuksen tutkija Tiina Manni-Lindqvist.

Esimerkiksi Länsi-Turunmaan nimeä yritetään kaataa kansanäänestyksellä.

-Se on enempi seutukunnan oloinen nimi. Sen kohdalla suositeltiin Paraista, joka on vanha ja tunnettu kunnan nimi.

Suositusta pohdittaessa kielitoimisto tutkii paitsi nimen oikeakielisyyttä myös sen historiaa. Nimi käsitellään aina yksilönä tapauskohtaisesti.

- Lausunnossa katsotaan onko nimi ollut aiemmin käytössä esimerkiksi saman alueen vanhana nimenä kuten Raasepori, joka oli linnalääni. Se on esimerkki nimestä, joka on pysynyt alueella käytössä jo pitkään, Manni-Lindqvist kertoo.

Kaksiosaiset ovat huonoja

Siikalatvaa kielitoimisto ei suositellut, koska se on ollut aikaisemmin käytössä seutukunnan nimenä, jonka rajat taas ulottuvat laajemmalle kuin nyt syntyneen kunnan rajat.

- Nimen taivutuksessa on ollut ongelmia. Täytyy miettiä, sanotaanko Siikalatvalla vai Siikalatvassa. Se vaikuttaa, kun nimi on ollut aikaisemmin laajempi seutukunnan nimi.

Sastamala ei ole hyvä, koska Merikarvian ruotsinkielinen nimi Sastmola on liian samankaltainen.

Kaksiosaiset nimet kuten Mänttä-Vilppula eivät pääse Kotuksen suosioon niiden hankalan taivutuksen takia. Länsi-Turunmaassa mietteitä herättää vielä nimen etuosa, koska ei ole olemassa vastaavaa itää tai pohjoista.

- Kielitoimiston periaate on se, että jos kuntaliitoksesta löytyy joku yhteinen vanha nimi kuten Kouvola tai Salo, niin se on aina paras vaihtoehto. Se paikantaa nimen ihmisten mielissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.