Osa Saksan tulvatuhoalueista yhä ilman sähköä ja puhdasta vettä – näin kauan paluu normaaliin voi kestää

Tulvia, maanvyöryjä, kuolonuhreja  – kirjeenvaihtajamme kertoo viimeisimmät tiedot Saksan luonnonkatastrofista 5:35
Tulvia, maanvyöryjä, kuolonuhreja – kirjeenvaihtajamme kertoo viimeisimmät tiedot Saksan luonnonkatastrofista

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan Saksassa peräänkuulutetaan osavaltioiden välistä yhteistyötä tuhoisten tulvien myötä.

Kovat sateet ovat yhä koetelleet Saksan eteläosia. Baijerin osavaltiossa Garmisch-Partenkirchenin ja Bad Tölzin ympäristössä on jouduttu jälleen sulkemaan teitä rankkasateen ja kaatuneiden puiden takia. 

Myös sähköt ovat monilla alueilla poikki ja vesi on virrannut jälleen kellareihin.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuholan mukaan viime yön vahingot ovat koskettaneet vain pientä aluetta.

– Jonkin verran puita on kaatunut teille ja yksi puu oli myös kaatunut auton päälle, jossa oli ollut ihmisiä, mutta siinä ei kukaan loukkaantunut.

Piuholan mukaan myös yksi metsästäjä on löytynyt kuolleena. Hänen epäillään kuolleen salamaniskuun. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

Epäonnistuivatko pelastustyöt?

Saksan sisäministeri Horst Seehofer oli tänään kuultavana maan valtiopäivillä. Keskustelu maan toimintatavoista luonnonkatastrofin alla käy kuumana.

Ainakin 180 ihmistä on menettänyt henkensä tulvissa ja maanvyöryissä ja siksi moni katsookin, että pelastustyöt Saksassa sujuivat viime viikolla huonosti. Osaa kadonneista ei ole vieläkään löydetty.

– Vaatimukset ovat sen suuntaisia, että tämän 16:n osavaltion maan täytyy pystyä parempaan yhteistyöhön tällaisen luonnonkatastrofin koetellessa. Sitä vaaditaan yli puoluerajojen.

Saksassa järjestetään syyskuussa Saksan parlamentin eli liittopäivien vaalit. Piuholan mukaan ilmastonmuutos ja suurten onnettomuuksien torjunta voivat nousta vaalien yhdeksi puheenaiheeksi.

– Esimerkiksi tänään vihreiden kansleriehdokas piti lehdistötilaisuuden, jossa hän esitti kymmenen kohdan ohjelman siitä, miten Saksan pitää toimia jatkossa tällaisissa luonnonkatastrofitilanteissa.

Maassa on Piuholan mukaan esitetty myös vaatimus hälytysjärjestelmästä, joka varoittaisi mahdollisilla tuhoalueilla olevia kansalaisia tulevista vaaroista.

Miten sisäministeri vastasi saamiinsa syytöksiin? Katso Eurooppa-kirjeenvaihtajan selostus videolta.

Sähkötyöt voivat viedä jopa kuukausia

Puhtaasta vedestä ja sähköstä on yhä pula tuhoalueilla. Piuholan mukaan ratkaisua ongelmaan ei tullu saamaan välittömästi.

– Sähkötöiden korjaaminen kestää viikkoja, jopa kuukausia. Teiden ja siltojen korjaaminen tulee kestämään ehkä jopa vuoden.

Lue myös:

    Uusimmat