MTV Uutiset seuraa Euroopan tulvia: Uhriluku nousi 216:n, Saksan hallitus hyväksyi massiivisen avustuspaketin tulva-alueille

1:57
Länsi-Euroopan tulvat ovat vaatineet jo liki 200 kuolonuhria – Merkel vierailee sunnuntaina tuhoalueella.

Harvinaisen rajujen sateiden aiheuttamat tuhoisat tulvat koettelevat parhaillaan Saksaa, Belgiaa, Hollantia, Sveitsiä ja Luxemburgia. Tulvien pelastustyöt ja ihmisten evakuoinnit jatkuvat.

Perjantai 23.7.

22.58 Euroopan tulvakatastrofin uhriluku on noussut 216:n kertoo STT.

Kuolonuhrien määrä Saksassa on nyt 180, ja kateissa maassa on noin 150 ihmistä, maan viranomaiset ilmoittivat perjantaina.

Keskiviikko 21.07.

16.28: Euroopan tulvakatastrofi tappoi vähintään 169 ihmistä Saksassa ja koko Euroopassa yhteensä ainakin 200.

Saksan ohella useimmat kuolonuhrit ja pahimmat tulvatuhot osuivat Belgiaan.

Saksassa liittokansleri Angela Merkelin hallitus hyväksyi keskiviikkona massiivisen hätäapupaketin tulvatuhojen korjaamiseen. Hallituksen mukaan miljardeja tarvitaan kotien, yritysten ja elintärkeän infrastruktuurin uudelleenrakentamiseen.

Heti vapautettiin käyttöön noin 400 miljoonaa euroa. Tästä summasta puolet tulee liittovaltion hallitukselta ja toinen puolikas 16 osavaltiolta, kertoi valtiovarainministeri Olaf Scholz.

–  Varmistamme, että elämä voi jatkua, Scholz sanoi Berliinissä toimittajille.

Maanantai 19.7.

18.19: Saksan sisäministeri Horst Seehofer kiistää, että hallitus olisi epäonnistunut ihmisten varoittamisessa tulvasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Suuri uhriluku on herättänyt Saksassa kysymyksiä siitä, miksi niin monet ihmiset vaikuttivat yllättyneen tulvasta. Oppositiopoliitikot vihjailevat, että kuolleiden määrä näyttää, kuinka Saksa on epäonnistunut tulviin varautumisessa.

Seehofer vastasi kriitikoille, että Saksan kansallinen sääpalvelu (DWD) vastaa varoitusten lähettämisestä Saksan 16 osavaltioon ja että siitä eteenpäin päätökset varoituksiin reagoimisesta tehdään alueellisesti.

– On täysin käsittämätön ajatus, että moista katastrofia voitaisiin hallinnoida keskitetysti yhdestä paikasta. Tarvitaan paikallista tietämystä, Seehofer sanoi lehdistölle maanantaina.

Kriitikoiden mielestä Seehoferin kommentit olivat vain halpaa vaalikampanjaretoriikkaa.

18.08: Noin 170 ihmistä on edelleen kateissa Länsi-Saksan tulva-alueilla, kertoo Koblenzin kaupungin poliisipäällikkö Jürgen Süss uutistoimisto Reutersille.

Hän uskoo uhriluvun kasvavan vielä. Süss epäilee monien ruumiiden olevan paikoissa, joihin poliisi ei ole vielä päässyt tai missä tulvavesi ei ole vielä laskenut.

13.15: Saksassa kuolonuhreja on vahvistettu 160. Belgiassa on kuollut viranomaisten mukaan ainakin 31 ihmistä, kertoo AFP.

Sadat ihmiset ovat edelleen kadoksissa alueilla. 

Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili pahasti kärsineissä kunnissa, Schuldissa ja Adenaussa, ja lupasi välittömästi tukea tuhoalueen asukkaille. Merkel vaati tiukempia toimia ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

– Hallitus aikoo hoitaa tätä luonnonkatastrofia lyhyellä tähtäimellä, mutta myös pitkällä tähtäimellä. Varmistamme, että keskitymme enemmän ilmastonsuojeluun, liittokansleri sanoi.

Saksassa tulvat ovat levinneet tänään Baijerin osavaltioon. 

Tulvien pelastustyöt ja ihmisten evakuoinnit jatkuvat alueilla.

Sunnuntai 18.7.

21.29: Tuhoisien tulvien kuolonuhrien määrä on noussut edelleen. STT:n mukaan alkuiltaan mennessä Saksasta oli löydetty yhteensä 159 tulvissa henkensä menettänyttä, mikä nostaa Euroopan tulvauhrien yhteisluvun 190:een.

Saksan länsiosassa Rheinland-Pfalzin osavaltion uhriluku kipusi 112:een. Lisäksi ainakin 670 on saanut osavaltiossa erilaisia vammoja tulvien seurauksena.

–  Pelkona on, että osavaltion kuolonuhrien määrä yhä nousee, varoitti poliisi sunnuntaiaamuna.

18.24: Länsi-Euroopan tulvissa on kuollut nyt yhteensä 188 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksassa on kuollut yhteensä 157 ihmistä. Tulvien tuhot ovat levinneet sunnuntaina myös Saksan eteläosiin Baijerin osavaltioon, missä ainakin yksi ihminen on kuollut tulvissa.

16.00: Saksan liittokansleri Angela Merkel vierailee parhaillaan tulvan tuhoamilla alueilla. Hän perehtyy vahinkoihin ja tapaa alueen ihmisiä yhdessä Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministerin kanssa.

Länsi-Euroopan tulvissa kuolleiden yhteismäärä on noussut jo lähelle 200:aa.

09.48: Saksan Rheinland-Pfalzin alueella uhriluku on noussut poliisin mukaan 110:een. Tässä osavaltiossa vammoja on saanut 670 ihmistä. 

Saksalaisen sääasiantuntijan Thomas Endrulatin mukaan alueella tullaan näkemään kevyttä sadetta ja paikallisia myrskyjä, jotka eivät edistä tilannetta.

 – Pienet joet ja ylikuormittuneet säiliöt ovat suuri riski, koska veden on valuttava niistä pois, Endrulat sanoo.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin on tarkoitus vierailla tänään tulvan tuhoamilla alueilla Saksassa. Merkel perehtyy tulvan vahinkoihin ja tapaa ihmisiä. 

Saksan lisäksi tulvat ja rankkasateet ovat osuneet pahiten Belgiaan.

07.55: AFP:n mukaan kuolonuhrien määrä on noussut Saksassa 156:een. Yhteensä kuolonuhreja on tällä hetkellä 183, mutta määrä todennäköisesti nousee.

07.39: Saksassa kuolonuhrien määrä on noussut 143:een, kertoo BBC. Kuolonuhreja on ainakin 170, mutta luvun odotetaan vielä kasvavan. 

05.01: Länsi-Eurooppaa koettelevien tulvien ja rankkasateiden kuolonuhrien määrä on noussut jo yhteensä 170:een, ilmoittavat viranomaiset ja mediat. Ihmisiä kerrotaan olevan edelleen kateissa tulvan jäljiltä etenkin Saksassa. Belgiassa poliisi kiertää ovelta ovelle pahimmin kärsineillä alueilla.

Lauantai 17.7.

19.29: Saksan ja Belgian tulvissa kuolleiden lukumäärä on noussut 168:aan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Saksassa on kuollut ainakin 141 ihmistä, kun taas Belgiassa tuorein uhriluku on 27.

18.47: Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet vierailivat lauantaina tulvasta pahoin kärsineessä Erfstadtin kaupungissa, kertoo Süddeutsche Zeitung.

Steinmeier kiitteli pelastusviranomaisia. Laschet vieraili paikallisella paloasemalla kuvaustiimin ja toimittajien saattelemana, mistä kaikki eivät ilahtuneet.

Süddeutsche Zeitungin mukaan tuntematon mies huusi poliisinauhan takaa kahdesti "katastrofi-Laschet" , pääministerin puhuessa kameroille. Laschet jatkoi puhettaan keskeyttämättä.

18.20: Saksan liittokansleri Angela Merkel aikoo vierailla tulvien runtelemassa Länsi-Saksassa sunnuntaina, kertoo uutistoimisto AFP.

13.23: Eurooppaa koettelevien tulvien ja rankkasateiden kuolonuhrien määrä on noussut jo yhteensä 157:ään, ilmoittavat viranomaiset. Henkensä menettäneistä 133 on löydetty Saksassa.

Belgian itäosissa on puolestaan kuollut tulvissa ainakin 24 ihmistä, kertoi uutistoimisto AFP iltapäivän alussa.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että lisää suurtulvan kuolonuhreja todennäköisesti vielä löydetään.

09:35: Kuolonuhrien määrä on noussut jo yhteensä 153:een, kertoo AFP. Henkensä menettäneistä 133 on löydetty Saksassa.

Saksan länsiosassa tilannetta vaikeutti se, että pato murtui tulvassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa, ja viranomaiset joutuivat sen vuoksi evakuoimaan ihmisiä. Asiasta kertovat muun muassa saksalaislehdet Bild, Tagesspiel ja Focus sekä yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Ruhrjoen varrella sijaitsevan padon murruttua tulvavedet uhkaavat etenkin Wassenbergin kaupungissa sijaitsevaa Ophovenin kaupunginosaa. Pelastusviranomaisten on ollut määrä evakuoida siellä ainakin 700 asukasta, kertoi Kölnin alueen hallinto Twitterissä.

08.30: Saksassa kuolonuhrien määrä on nyt yli 130. Belgiassa on viranomaisten mukaan kuollut 20 henkilöä. Yli tuhat ihmistä on kateissa.

05.15: AFP:n mukaan tulvien ja rankkasateiden uhrimäärä lähentelee jo 130:tä. Pelkästään Saksassa kuolleita on AFP:n mukaan lähes 110, minkä lisäksi Belgiassa on kuollut ainakin 20 ihmistä. Lisäksi ihmisiä kerrotaan olevan kateissa.

Pahimmin kärsineitä alueita Saksassa ovat Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltiot. Kuolemia on ollut Bildin mukaan eniten Rheinland-Pfalzin alueella – yli 60. Nordrhein-Westfalenissa tulvissa on puolestaan kuollut yli 40 ihmistä.

Belgiassa armeija on lähetetty neljään maan kymmenestä provinssista auttamaan pelastustöiden ja evakuointien kanssa. Liegen seutu on ollut yksi eniten kärsineistä alueista Belgiassa. Maassa pidetään kansallinen surupäivä tiistaina. 

1:14
Saksan tulvat pahimmat vuosikymmeniin – yli tuhat ihmistä yhä kateissa, tältä tulva-alueella näyttää nyt.

Perjantai 16.7.

21.07: Yli 102 000 ihmistä Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalz osavaltioissa ovat edelleen ilman sähköä, uutisoi Süddeutsche Zeitung.

21.05: Saksassa poliisi on pyytänyt, etteivät omaiset lähtisi itse etsimään kateissa olevia sukulaisiaan tulva-alueilta, kertoo Süddeutsche Zeitung.

20.16: Belgiassa lasketaan tiistaina liput puolitankoon ja pidetään minuutin hiljainen hetki.

20.07: Pahimmin kärsineitä alueita Saksassa ovat Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltiot. Tuhoalueille on lähetetty jo noin 850 sotilasta ja puolustusministeriön mukaan lisää sotilaita lähetetään, koska avuntarve kasvaa, kertoi Deutsche Welle.

Rheinland-Pfalzin osavaltion pääministeri Malu Dreyer sanoi, että huonoja uutisia tulee joka tunti.

–  Emme ole vielä siinä vaiheessa, jossa voisimme sanoa tilanteen helpottavan, Dreyer sanoi.

–  Arviomme mukaan tuhot ovat niin dramaattisia ja valtavia, että me olemme tämän kanssa tekemisissä pitkän aikaa, hän jatkoi.

18.20: Tulvavesi jätti jälkeensä katastrofaalisen näyn suomalaisen Auli Ekmanin kotiseudulla Belgiassa. 

Belgiassa tulvien tuhot paljastuivat vähitellen perjantaina Vallonian laaksoisilla seuduilla, kun vedenpinta pääsi osin laskemaan.

Liegen kaupungin eteläpuolella Aywaillen kunnassa ihmiset riensivät auttamaan toisiaan. Kastuneita tavaroita kannettiin yhteistuumin ulos taloista, paikallisen päiväkodin edessä oli mudan tahrimia pinnasänkyjä, ja leluja lajiteltiin joukkovoimin.

17.48: Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa kuoli torstai-iltana 12 kehitysvammaista, kun tulva-aalto iski asuntolaan, uutisoi saksalaislehti Bild.

14.46: Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut vierailulla Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Merkel esitti huolen, että katastrofaalinen tilanne tulee pahenemaan tulevina päivinä.

–  Pelkään, että näemme katastrofin koko laajuuden vasta lähipäivinä, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

14.10: Saksalaislehti Bildin mukaan Saksassa uhrien määrä nousi jo 103:een. Belgiassa henkensä on menettänyt ainakin 23 ihmistä. Pahimmin kärsineisiin paikkoihin lukeutuu Saksan Euskirchenin kaupunki, missä tulvan kuolonuhreja on ainakin 24.

12.10: AFP:n mukaan tulvakatastrofissa on kuollut jo 108 ihmistä. Näistä 93 on Saksassa.

11.02: Tulvat runtelevat myös Alankomaita. Katso lisää oheisesta jutusta:

10.20 Belgian viranomaiset raportoivat kuolonuhrien määrän nousseen yhdeksästä 12:sta, kertoo BBC

9.09 Saksan viranomaiset ilmoittavat, että kuolonuhrien määrä on noussut Saksassa 81:een. Belgiassa kerrotaan yhdeksän ihmisen kuolleen. Kuolleita on näin ollen kaikkiaan yhdeksänkymmentä.

Aiemmin tänään muun muassa saksalaislehti Bild kertoi, että Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa ei ole tietoa noin 1300 ihmisen olinpaikasta. Saksalaismedia Deutsche Welle arvioi, että ihmisiin ei mahdollisesti ole saatu yhteyttä verkkoyhteyksien katkeamin takia.

(Juttu jatkuu linkin jälkeen.)

Saksassa noin 15  000 ihmistä pelastuslaitoksilta, poliisista ja armeijasta oli erilaisissa tehtävissä pahimmilla tulva-alueilla. Maassa on järjestetty laajoja evakuointeja. Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa noin 200 000 ihmistä oli torstaina ilman sähköjä. 


2:07
Uutisaamun uutiset: Saksan tulvissa pelkästään yhdeltä alueelta on kadoksissa yli tuhat ihmistä.

Katso alta kuvat, jotka näyttävät tulvien tuhot.Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja