Euroopan tulvien kuolonuhrien noussut yli 150:n – tulvavedet mursivat padon Saksan länsiosassa

2:25
Rajut tulvat koettelevat keskieurooppalaisia – näin kansalaiset kertovat tuhoisista tapahtumista

Länsi-Eurooppaa koettelevien tulvien ja rankkasateiden uhrimäärä lähentelee jo 130:tä, kertoo uutistoimisto AFP.

Pelkästään Saksassa kuolleita on AFP:n mukaan lähes 110, minkä lisäksi Belgiassa on kuollut ainakin 20 ihmistä. Lisäksi ihmisiä kerrotaan olevan kateissa.

Saksan länsiosassa on murtunut tulvien vuoksi pato Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa ja viranomaiset ovat aloittaneet evakuoinnit. Asiasta kertovat muun muassa saksalaislehdet Bild, Tagesspiel ja Focus sekä yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Ruhrjoen varrella olleen padon murruttua tulvavedet uhkaavat Wassenbergin kaupungissa sijaitsevaa Ophovenin kaupunginosaa ja pelastusviranomaiset ovat alkaneet evakuoida noin 700 asukasta, kertoo Kölnin alueen hallinto Twitterissä.

CNN:n mukaan viranomaiset pelkäävät, että muutkin padot ovat vaarassa murtua ja alueen patoaltaiden tilannetta seurataan tarkasti.

Pahimmin kärsineitä alueita Saksassa ovat Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltiot. Tuhoalueille on lähetetty jo noin 850 sotilasta ja puolustusministeriön mukaan lisää sotilaita lähetetään, koska avuntarve kasvaa, kertoi Deutsche Welle.

Kuolemia on ollut Bildin mukaan eniten Rheinland-Pfalzin alueella – yli 60. Nordrhein-Westfalenissa tulvissa on puolestaan kuollut yli 40 ihmistä.

Liittopresidentti vierailee tulva-alueilla

CNN:n mukaan Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin on määrä vierailla lauantaina Nordrhein-Westfalenissa osavaltiossa Rhein-Erft-Kreisissa. Tulvat ovat moukaroineet aluetta pahoin.

Steinmeirin on määrä arvioida alueen tulvatuhoja osavaltion pääministerin Armin Laschetin kanssa. Lisäksi liittopresidentin on tarkoitus tavata pelastustyöntekijöitä kuullakseen lisää pelastustöistä.

Yhdysvalloissa vierailulla ollut Saksan liittokansleri Angela Merkel esitti torstaina huolen, että katastrofaalinen tilanne tulee pahenemaan tulevina päivinä.

–  Pelkään, että näemme katastrofin koko laajuuden vasta lähipäivinä, Merkel sanoi.

Rheinland-Pfalzissa sijaitsevassa Ahrweilerissa useat talot romahtivat täysin ja tuhoja on verrattu tsunamin jälkeensä jättämään kaaokseen. Ahrweilerissa noin 1  300 ihmisen olinpaikkaa ei ole pystytty varmistamaan. Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin kertoneet AFP:n mukaan Bildille, että korkea lukema johtuu todennäköisesti vahingoittuneista puhelinverkoista.

Rheinland-Pfalzin sisäministeri Roger Lewentz kertoi paikalliselle medialle, että ainakin 60 ihmisen uskotaan olevan kateissa. Lewentz arvioi Bildille, että kuolonuhrien määrä alueella tulee todennäköisesti vielä nousemaan lähipäivinä, kun etsinnät jatkuvat säiden runnomilla alueilla.

Saksan kuntien liiton johtaja Gerd Landsberg sanoi tuhojen kustannusten nousevan luultavasti miljardeihin euroihin. Bildin mukaan liitto on peräänkuuluttanut pikaista apua liittovaltion ja osavaltion hallinnoilta.

Belgiassa vedet laskivat ja tuhot paljastuivat

Belgiassa tulvien tuhot paljastuivat vähitellen perjantaina Vallonian laaksoisilla seuduilla, kun vedenpinta pääsi osin laskemaan.

Belgian pääministeri Alexander De Croo sanoi suurtulvien olevan pahimmat, mitä maassa on koskaan ollut. Samalla hän ilmoitti, että maassa pidetään kansallinen surupäivä tiist

aina. Liput lasketaan puolitankoon ja pidetään minuutin hiljainen hetki puoliltapäivin.Maan hallinnon mukaan tuhannet ovat myös olleet ilman sähköä. Yhdellä alueella sähköttä kerrotaan olevan yli 20  000 ihmistä.

Liegen seutu on ollut yksi eniten kärsineistä alueista Belgiassa. Belgiassa armeija on lähetetty neljään maan kymmenestä provinssista auttamaan pelastustöiden ja evakuointien kanssa.

Vallonian alueen presidentin Elio di Rupo varoitti Maasjoen lisääntyneiden vesimassojen saattavan uhata Liegen kaupunkia, jossa asuu noin 200  000 ihmistä.

Rajut sateet ovat koetelleet myös Hollantia ja Luxemburgia sekä Ranskan koillisosia. Esimerkiksi Hollannin Maastrichtissa jouduttiin evakuoimaan tulvavaaran vuoksi tuhansia ihmisiä.

Sveitsissä vedenpinnat ovat nousseet sekä järvissä että joissa ja esimerkiksi Luzernissa paikallinen järvi on tulvinut kaupungin keskustaan.

Osissa läntistä Eurooppaa on satanut kahden päivän aikana jopa kahden kuukauden sademäärän verran vettä, kertoo Maailman meteorologinen järjestö WMO. Järjestön mukaan maaperä on ollut alueella jo lähestulkoon tyystin vedellä kyllästetty.

Ilmastonmuutos nousi vaalikamppailun keskiöön

Rajut sääolot ovat nostaneet ilmastonmuutoksen jälleen vaalikampanjoinnin keskiöön Saksassa. Syyskuussa Saksassa on määrä äänestää parlamentin eli liittopäivien vaaleissa. Samana päivänä pidetään myös osassa Saksaa osavaltiovaaleja.

Saksan liittokansleri Merkel väistyy Saksan johdosta syyskuun vaalien ja lähes 16 vuotta jatkuneen valtakauden jälkeen. Merkelin seuraajaksi pyrkii Nordrhein-Westfalenin pääministeri Laschet, joka on myös Saksan kristillisdemokraattisen unionin puheenjohtaja.

Laschet on peräänkuuluttanut, että kansainvälisiä toimia ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa tulisi "nopeuttaa". Liittokansleriehdokas alleviivasi myös ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääilmiöiden välistä yhteyttä.

Saksan sisäministerin Horst Seehoferin sanoo niin ikään äärimmäisten säiden olevan seurausta ilmastonmuutoksesta. Seehoferin mukaan Saksan tulisi varautua paremmin tulevaisuudessa.

AFP:n mukaan ilmastonmuutos kasvattaa tulvien sekä kovien sateiden uhkaa ja voimaa, sillä lämpimämpään ilmakehään kertyy enemmän vettä.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja