Tulvakatastrofien viikon summa: 190 kuollutta ja lähes yhtä monta kateissa, Saksan hallitus lupailee yli miljardin tukipakettia – "Jälleenrakentaminen voi kestää vuosia"

2:03
Katso video: Saksassa raivataan tulvakatastrofissa raunioituneita alueita ja surraan kuolonuhreja, joita löytyy aina vain lisää.

Sunnuntaina Länsi-Euroopan tulvien kuolonuhrien määrä on noussut 190:aan. Uhreista 159 on löydetty Saksassa ja 31 Belgiassa.

Pahiten ovat kärsineet Saksan läntiset osavaltiot, mutta eilen satoi rankasti myös etelään. Esimerkiksi Baijerin osavaltiossa kuoli yksi ihminen, kun kaatosateet nostivat vedenpintoja Baijerin ja Itävallan rajalla.

Saksan hallitus valmistelee välitöntä 300 miljoonan euron apua läntisten osavaltioiden tuhoalueelle ja pidempiaikaista yli miljardin euron pakettia jälleenrakennukseen.

Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet kertoi yleisradioyhtiö Westdeutscher Rundfunkille (WDR) sunnuntaina, että päättäjät tekevät nyt töitä sekä osavaltion tasolla että kansallisella tasolla selvittääkseen, millä keinoilla katastrofiin voidaan parhaiten vastata.

Samalla hän varoitti, että jälleenrakentaminen voi viedä kuukausia, ellei jopa vuosia.

– Meidän täytyy rakentaa patoja, tulvasuojelualtaita ja tekojärviä, palauttaaksemme maaperän luonnolliseen tilaansa. Meidän täytyy rakentaa suojauksia ei ainoastaan Reinin varrelle mutta myös suuriien ja monien pienten jokien varrelle ympäri maata, Laschet sanoi WDR:lle.

Kölnin poliisi kertoi sunnuntaina tiedotteessa tavoittaneensa 700 kadonneeksi julistettua ihmistä. Tällä hetkellä 159 ihmistä on edelleen tavoittamatta.

Kölnin poliisin mukaan tulvan tuhoja katselemaan tulleet "katastrofituristit" ovat paikoin hidastaneet pelastustöitä.

Belgian viranomaiset lopettavat pelastusoperaatiot

Saksan lisäksi Euroopan tulvat ja rankkasateet ovat osuneet pahimmin Belgiaan. Belgiassa on menettänyt henkensä tulvissa ainakin 31 ihmistä. Luku on noussut sunnuntaina neljällä.

Belgian kriisiviranomaiset kertoivat sunnuntai-iltana lopettavansa pelastusoperaatiot. Viranomaisten mukaan tuhoalueilla ei ole enää välitöntä vaaraa. Etsintäoperaatiot kuitenkin jatkuvat joillain alueilla.

Belgiassa on luonnonmullistusten jäljiltä tavoittamattomissa 163 ihmistä. Monella ei ole toimivaa puhelinyhteyttä, ja joitain on viety sairaalaan ilman henkilöllisyystodistusta.

Yli 37  000 kotitaloutta oli Belgiassa vielä sunnuntaina ilman sähköä ja 3  600 ilman kaasua, viranomaiset kertoivat.

Läntisen Euroopan ohella tulvat ovat osuneet myös Euroopan keskiosiin. Itävallassa palomiehet hälytettiin töihin Salzburgin ja Tirolin alueilla, ja esimerkiksi historiallinen Halleinin kaupunki oli veden valtaama.

–  Voimakkaat sateet ja myrskyt aiheuttavat valitettavasti vakavia vahinkoja monissa paikoissa Itävallassa, kirjoitti liittokansleri Sebastian Kurz Twitterissä.

Myös Saksan ja Tshekin rajalla sijaitsevalla Saksin alueella joet nousivat lauantai-iltana aiheuttaen vahinkoa.

Kansleriehdokkaan asiaton käytös nostatti kulmakarvoja

Tulvatuhojen hoito värittää syyskuun liittopäivävaalien kampanjoita, joissa ilmastonmuutos on keskeinen teema.

Kristillisdemokraattien kansleriehdokas Armin Laschet on vaatinut nykyistä voimakkaampia ilmastotoimia, mutta lehdistössä on tänään epäilty hänen sopivuuttaan Merkelin seuraajaksi.

Eilisellä vierailullaan tuhoalueelle hänet kuvattiin nauramassa taustalla samalla kun liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille. Elettä on ihmetelty laajasti tänään ja Laschet on pyytänyt käytöstään anteeksi.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja