"Osa harmaantuneista teräsmiehistä ei luopuisi kortistaan koskaan" – milloin on sopiva aika jäädä eläkkeelle autolla ajamisesta?

Millainen auto sopii ikäihmiselle? 7:34
Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, millaisiin asioihin ikääntyvän ihmisen tulisi kiinnittää huomiota autovalintaa tehdessään.

Ihmisen liikkumistarve ei katoa iän myötä mihinkään. Palveluiden käyttäminen ja muu yhteiskuntaan osallistuminen on tärkeää myös silloin, kun ikää on enemmän.

Liikenneturvan mukaan läheiset ovat hyvä peili siihen, miten oma ajaminen sujuu. Vaikka ajokokemusta olisikin satojen tuhansien kilometrien edestä, vaikuttaa ikä ennen pitkää ihmisen toimintakykyyn ja sitä myöten ajamiseen.

– Kannattaa pyytää omilta läheisiltään palautetta siitä, miten ajaminen sujuu. Ja myös ottaa palautteesta vinkkiä, yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo Liikenneturvan tiedotteessa.

Taskinen kehottaa miettimään sitä, miten välttämättömät matkat sujuvat kaikkein helpoimmin ja voisiko matkan tehdä myös jollakin toisella tavalla kuin ajamalla itse.

– Ajokunnon tarkkailu on itseasiassa kaikenikäisten asia, sillä eihän kenenkään pitäisi ajaa sairaana, väsyneenä tai muuten huonovointisena, Taskinen kertaa.

Sairauksia ei pitäisi jättää hoitamatta kortin menettämisen pelossa. Kun terveyttään pitää yllä, pidentää se parhaimmillaan myös ajouraa.

Ennakointia elämään

Liikenneturvallisuustyössä puhutaan paljon ennakoinnista, mutta myös elämää pitäisi osata ennakoida. Miten voi omasta elämäntilanteestaan, asumisestaan ja palveluiden saamisesta tehdä mahdollisimman sujuvaa ja helppoa myös silloin, jos omalla autolla itsenäinen ajaminen ei ole mahdollista.

– Tiedetään, että esimerkiksi naiset luopuvat kortista miehiä helpommin, jopa turhan helposti, ja osa harmaantuneista teräsmiehistä ei luopuisi kortistaan koskaan. Läheiset voisivat tässä arvioinnissa auttaa, kunhan vaan heidän mielipiteitään suostutaan kuuntelemaan.

Liikenneturva muistuttaa myös, että omalla autolla liikkumisen hinnalla kulkee yllättävän monta matkaa julkisilla liikennevälineillä.

– Käveleminen pitää yllä kuntoa ja virkistää. Matkoja voi myös ketjuttaa, ja miettiä onko mahdollista kävellä edes osa matkaa.

Apua myös autovalinnasta

Osa iän tuomista autoiluhaasteista on voitettavissa oikealla autovalinnalla.

Oma kunto, ikä ja elämäntilanne kannattaa huomioida autoa ja sen lisävarusteita valittaessa.

– Automaattivaihteinen katumaasturi, yksinkertaisin hallintalaittein, täyttää monen ikäkuljettajan tarpeet, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainentotesi kesäkuisessa kirjoituksessaan.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat