Antibiooteilla ja suolistosyövällä yhteys? Tuoreessa tutkimuksessa pelottava havainto

6:10

Aikuisiässä paljon antibiootteja käyttäneet saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella olla muita suuremmassa vaarassa sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään. Tutkijat havaitsivat enemmän suolistosyövän esiasteita aikuisilla, jotka olivat käyttäneet antibiootteja ainakin kaksi kuukautta noin 20 vuoden aikana. Tulokset laajentavat ja vahvistavat näkemystä, jonka mukaan suoliston bakteereilla on osansa suolistosyöpien synnyssä.

Jutun alussa olevalla videolla ylilääkäri varoittaa turhista antibioottikuureista.

Lääketieteellisessä Gut-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti antibiootteja aikuisiässä käyttäneiden paksu- ja peräsuolissa oli syövän esiasteina pidettäviä adenoomakasvaimia noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin saman ikäisillä, jotka olivat käyttäneet tuskin lainkaan antibiootteja.

Riskit nähtiin yli 60-vuotiailla osallistujilla, jotka olivat olleet antibioottikuureilla yhteensä vähintään kaksi kuukautta ikävuosina 20–39 tai 40–59. Viimeaikaiset antibioottilääkitykset eivät liittyneet adenoomiin.

Vastaavaa yhteyttä antibioottien ja adenoomakasvainten väliltä ei tiettävästi ole aiemmin havaittu, mutta antibioottikuurit on yhdistetty suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin useammassakin tutkimuksessa. On myös viitteitä siitä, että suoliston bakteerikannoilla ja niiden muutoksilla voi olla vaikutusta suolistosyöpien kehittymiseen.

Antibioottikuurit sekoittavat bakteeritasapainon, mikä voisi selittää nyt havaitun yhteyden. Antibioottien lisäksi moni muukin tekijä on kuitenkin voinut vaikuttaa adenoomien kehittymiseen, joten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 16 600 naista, joista 1 200:n suolistosta löydettiin adenoomia kolonoskopiassa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja