Osa närästyslääkkeistä voi altistaa vatsasyövälle – pitkäaikaista käyttöä harkittava tarkkaan

Närästyksen ja muiden vatsaongelmien hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä -lääkkeet saattavat pitkäaikaisesti syötynä suurentaa vatsasyövän riskiä. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta riittävä, jotta lääkäreiden kannattaa tarkkaan miettiä pitkien lääkitysten tarpeellisuutta.

Protonipumpun estäjät eli PPI-lääkkeet on yhdistetty vatsasyöpään ennenkin, mutta tulokset eivät ole olleet varmoja. Nyt Gut-lehdessä julkaistut tulokset ovat luotettavampia, sillä tutkimuksessa keskityttiin potilaisiin, joille tehtiin helikobakteerin häätö antibiooteilla. Helikobakteeri on merkittävä vatsasyövän riskitekijä, jota aiemmat PPI-tutkimukset eivät ole huomioineet.

Tutkimuksen perusteella PPI-lääkkeitä käyttävien riski sairastua vatsasyöpään oli kaksi kertaa suurempi kuin histamiinin H2-salpaaja -vatsalääkettä käyttävien potilaiden. Kaikki potilaat olivat läpikäyneet helikobakteerin häätöhoidon vuosina 2003–2012.

Sairastumisriski oli sitä suurempi, mitä pidempään lääkitys jatkui ja mitä suurempia annokset olivat.

Päivittäin PPI-lääkkeitä yli kolmen vuoden ajan käyttävien sairastumisriski oli jo kahdeksan kertaa suurempi kuin verrokkien. Tutkimukseen osallistuneista 64 000 potilaasta 150 sairastui vatsasyöpään noin kahdeksan vuoden seurannan aikana.

Tutkijat pitävät tuloksiaan merkittävinä, sillä ne ovat tiettävästi ensimmäinen osoitus PPI-lääkkeiden vatsasyöpäyhteyksistä myös potilailla, joilta helikobakteeri on häädetty.

Tuloksia kannattaa kuitenkin tulkita maltilla, sillä käytännössä sairastumisriski ei ollut kovin suuri ja menetelmällisten rajoitteiden takia myös moni muukin seikka on voinut vaikuttaa potilaiden sairastumisiin.

Tulokset tulee varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne antavat lääkäreille aiheen miettiä tarkkaan ennen kuin määräävät potilailleen vuosia kestäviä PPI-lääkityksiä. Pitkät ja suuriannoksiset PPI-lääkitykset on aiemmin yhdistetty myös muun muassa sydänoireisiin, osteoporoosin pahenemiseen ja keuhkokuumeisiin.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Millaista on elämä suolistosairauden kanssa?

Huhtikuussa 2017 Huomenta Suomessa vieraillut Jani Toivonen kertoi, miten hän huomasi tulehduksellisen suolistosairauden ensi kerran ja miten sairaus vaikuttaa arkielämään.

Lue myös:

    Uusimmat