Orpo: Koko itäraja voitaisiin sulkea – "Ratkaisuja haetaan varmaankin tämän päivän aikana"

MTV itärajalla Sallassa: Pohjoiseen saapui jälleen lisää maahantulijoita 19:46
MTV itärajalla Sallassa: Pohjoiseen saapui jälleen lisää maahantulijoita

Hallitus päättää lisätoimista itärajalle mahdollisesti jo tänään.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus päättää lisätoimista itärajalle mahdollisesti jo tänään.

Odotan, että ratkaisuja saadaan nopeastikin aikaan. Varmaan tämän päivän aikana haetaan ratkaisuesityksiä ja mahdollisesti päätöksiä, Orpo kertoi toimittajille eduskunnassa.

Uusia rajoituksia valmistellaan parhaillaan sisäministeriössä, ja niistä päättää hallitus. Jos sisäministeriön esitys valmistuu ajoissa, hallitus voi kokoontua valtioneuvoston istuntoon tekemään päätöksiä jo tänään. 

Itärajan sulkeminen kokonaan mahdollista

Järein toimi olisi koko itärajan sulkeminen, eli kaikkien rajanylityspaikkojen sulkeminen ja turvapaikanhaun keskittäminen esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Se on lainsäädännön mukaisesti mahdollista, kun tietyt kriteerit täyttyvät, Orpo sanoo.

Orpo ei kuitenkaan ota kantaa siihen, täyttyvätkö kriteerit, ja onko jäljellä myös muita vaihtoehtoja.

–  Me katsomme, mitkä keinot otamme käyttöön. Niitä tulee, mutta meidän pitää ottaa huomioon myöskin lainsäädäntö. Siksi tämä vaatii huolellisen valmistelun, mutta tehdään se ripeästi.

Hallituslähteet kuvailivat aiemmin tänään MTV Uutisille, että toivottavaa olisi, että päätöksiä voitaisiin tehdä jo tänään.

"Annamme päätöksille kaiken tuen"

Orpolta kysyttiin myös, miten Suomen on toimittava tilanteessa, jossa maahantulijat uhkaavat paleltua pyrkiessään Suomeen. 

Orpon mukaan on Suomen rajaviranomaisten tehtävä päättää, miten tilanteessa toimitaan. 

– Rajavartioasemalla on ammattilaisia, jotka osaavat arvioida tilanteen parhaiten. Päätöksenteko tapahtuu siellä, ja me annamme päätöksille kaiken tuen.

Venäjän viranomaiset ovat viime päivinä ohjanneet Suomen vastaiselle rajalle laittomia maahantulijoita, jotka eivät kehotuksista huolimatta suostu palaamaan Venäjälle. Venäjä on myös kieltäytynyt ottamasta ihmisiä takaisin Venäjän rajavyöhykkeeltä.

– Tämä kertoo karulla tavalla sen politiikan, mitä Venäjä tekee. Nämä ihmiset (rajavyöhykkeelle työnnetyt) ovat uhreja. On tietoinen päätös, että heitä ei päästetä takaisin. Hallituksen tavoite on saada tämä ilmiö loppumaan.

Lain mukaan turvapaikkahakemusten vastaanottamista ei voida keskeyttää kokonaan, ja siksi ainakin yhden rajanylityspaikan on oltava avoinna. Lisäksi turvapaikkahakemus otetaan vastaan kaikilta, jotka ovat päässeet Suomen valtion alueelle tavalla tai toisella.

Tällä hetkellä suljettuina on neljä itärajan rajanylityspaikkaa. Lisäksi turvapaikkahakemusten vastaanottaminen on virallisesti keskitetty Sallan ja Vartiuksen raja-asemille. 

Eduskunta keskustelee rajaturvallisuudesta torstaina kyselytunnin jälkeen, kun pääministeri Orpo antaa eduskunnalle rajaturvallisuutta koskevan pääministerin ilmoituksen.

Lue myös:

    Uusimmat