Uusi tieto: Sallaan saapui tänään yhteensä 41 turvapaikanhakijaa – "Tilanne on nopeasti muuttuva ja arvaamaton"

MTV itärajalla Sallassa: Pohjoiseen saapui jälleen lisää maahantulijoita 19:46
Erikoislähetys Sallan raja-asemalta tiistaina kello 13 – katso video!

Kolmansien maiden kansalaisten saapuminen Suomeen jatkuu. 

Sallan rajanylityspaikalta Lapissa Suomeen oli saapunut 39 ihmistä kello 13 mennessä. Kaikki ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.  

– He ylittivät rajan polkupyörien kanssa kävellen, mutta mitä todennäköisimmin heidät on tuotu jonkinlaisella kyydillä rajan läheisyyteen, sanoo Hans-Michael Gros, Sallan rajavartioaseman päällikkö

– Matka lähimpään asutuskeskukseen toisella puolella (rajaa) on sen verran pitkä, että en usko, että sieltä pyöräillään. 

Rajavartiolaitos tiedotti ennen kello 15, että yhteensä Sallan rajanylityspaikalla saapui 41 turvapaikanhakijaa.

Grosin mukaan saapuneiden joukossa on miehiä, naisia ja myös lapsia. 

Hän ei kommentoi, minkä verran saapuneista on naisia ja lapsia. Henkilöt olivat Afganistanista, Jemenistä, Keniasta, Marokosta, Pakistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

– Tässä aloitetaan meidän valmistelemat toimenpiteet eli rekisteröintitoimenpide niin kuin aikaisemminkin tänne saapuneilla, Gros sanoo.

"En lähde sitä tässä spekuloimaan"

Suomeen on tullut päivittäin kymmeniä kolmansien maiden kansalaisia. Suomi on sanonut, että sillä on viitteitä siitä, Venäjä kuljettaa ihmisiä rajalle. 

Gros ei lähde spekuloimaan, onko rajan takaa tulossa lisää kolmansien maiden kansalaisia. 

– Se on täysin mahdollista, mutta tilanne on tällä hetkellä nopeasti muuttuva ja arvaamaton. En lähde sitä tässä spekuloimaan. 

Mitä ajattelette siitä, että maahantulijoita tulee yhä enemmän nyt Sallaan? 

– Olemme tehneet valmisteluja hyvinkin pitkään ja nyt toteutamme suunnitelmia. Tässä on edelleen turvapaikanhakeminen mahdollista. Rajaliikenne on tällä hetkellä hetkellisesti keskeytetty eli säännöstelemme liikennettä. Muuten tämä on aukinainen rajanylityspaikka edelleen, Gros sanoi tiistaina kello 13 jälkeen. 

Sallan rajanylitysasema sulkeutuu kello 14.

Raja-asemalla kulkureitit on merkitty aidoin. 

– Meillä on rakennettu yleisen järjestyksen turvaamiseksi kulkureitit, jotka on aidattu. Muita estelaitteita ei ole tällä hetkellä käytössä. 

Maastorajalle ollaan puolestaan rakentamassa esteaitaa. 

– Kyseessä on pitkäaikaiseen tilannekehitykseen valmistautuminen. Rakennamme maastorajalle esteaitaa. Se ei suoranaisesti liity vielä tähän tilanteeseen.  

Uutinen päivitetty loppuun kello 13.27. 

Päivitetty saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä 21.11. kello 15.06.

Lue myös:

    Uusimmat