Kaksi naispuolista maahantulijaa paleltunut Vartiuksessa: "Ihan klassinen jäätyminen"

Rajapomo: Näin häikäilemättömästi Venäjä toimii Vartiuksessa sunnuntaina 0:19
Rajapomo: Näin häikäilemättömästi Venäjä toimi Vartiuksessa sunnuntaina

Kaksi naispuolista maahantulijaa on kylmettynyt tänään pahoin pyrkiessään Suomeen Kuhmon Vartiuksen rajanylityspaikan kautta, kertoo raja-aseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen.

Jouko Kinnusen mukaan paleltuneet maahantulijat olivat pukeutuneet kevyesti, kuten muutama muukin maahantulija.

– Eilen kun katsottiin tulijoiden varusteita, siellä oli kevyttä tennaria ja nilkat paljaana. Tänään kaksi naista oli hyvin kylmissään. Ihan klassinen jäätyminen. Ei mitään hirveän dramaattista, mutta onneksi mitään vakavampaa ei ole sattunut näille ihmisille.

Kinnunen kertoo, että kylmettyneet saivat apua heti.

– Kun nähdään maahantulokeskustelussa, että ihmiset ovat huolestuttavassa kunnossa, heihin kiinnitetään huomiota. Ensin kiinnitetään erityistä huomiota turvallisuuteen ja kun se on kyetty varmistamaan, kiinnitetään huomiota varsinkin niihin, jotka näyttävät apua tarvitsevan oikeasti.

Tulijat puhutetaan lämpimässä

Vartiuksessa on Kinnusen mukaan ollut tänään reilut 10 astetta pakkasta. Kylmän viiman takia pakkanen on tuntunut lukemia kylmemmältä.

– Meillä on lämmin tila, jossa me muutoinkin asianmukaisesti ihmisiä puhutetaan ja suoritetaan turvallisuustarkastusta. Saavat sitten ruokaa ja juomaakin aika äkkiä. Ja jos on tarvis ensihoidon hoitotoimenpiteille, semmoinenkin me saadaan hyvin äkkiä. Myös SPR:n osasto on valmiina omin voimin tukemaan meitä tässä tehtävässä, Kinnunen toteaa.

Kinnusen mukaan osa tulijoista on ollut jo edellispäivinä hyvin väsyneitä rajalle saapuessaan.

– Ovat olleet yksinkertaisesti niin ravinnon puutteessa ja väsyneitä, että ovat olleet huonossa kunnossa jo sen takia. Pääosin (maahantulijat) ovat olleet suhteellisen nuoria ja kohtuullisen hyvävoimaisia, mutta aina siellä joku on vähän huonommassakin kunnossa.

Kinnusen mukaan kaikki on sujunut tähän asti yleisesti ottaen turvallisesti ja paleltuneet naisetkin ovat nyt hyvässä kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat