Orpo FT:n huhuista: Komissio tähtää pikemminkin Dublinin sopimuksen pelastamiseen

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei näe Dublinin säännön purkamista ratkaisuna akuuttiinpakolaiskriisiin. Sanomalehti Financial Times uutisoi tänään, että EU-komissio aikoo esittää Dublin-asetusta purettavaksi.

– Minusta se on lyhytjänteinen ratkaisu, jos ei ole tilalle tarjota uutta järjestelmää, Orpo sanoo.

Lehden mukaan esillä on ollut yksi niin sanottu pysyvä paikanjakojärjestelmä, jossa turvapaikanhakijoita jaettaisiin EU-maihin asetettujen perusteiden mukaisesti.

– Me emme kannata pysyvää mekanismia, ainakaan tässä vaiheessa. Ensisijaisesti meidän täytyy saada ulkorajavalvonta ja rekisteröinti kuntoon, koska ilman sitä EU-alueelle saapuu jatkuvasti lisää väkeä, Orpo sanoo.

– Yksittäisenä ratkaisuna pysyvä mekanismi ilman ulkorajakontrollia johtaa ainoastaan Euroopan vetovoiman lisääntymiseen ja minusta suurempiin ongelmiin, ministeri jatkaa.

Ministeri arvioi, että motivaatio asetuksen purkamiseen tulee niiltä mailta, jotka ovat turhautuneita siihen, että Dublinin asetusta ei noudateta. 

Dublin-asetutuksen mukaan turvapaikanhakijan hakemuksesta vastaa ensimmäinen EU-maa, jonne henkilö saapuu. Syynä toimimattomuuteen on ollut suuri turvapaikanhakijoiden määrä.

4:03

Komission uudistusesitys maaliskuussa

Ministeri Orpon pöydälle Financial Timesin kuvaamaa komission esitystä ei ole tullut ja hän suhtautuu siihen tietyllä varauksella. Sisäministeriö kuitenkin vahvistaa, että EU-komissio antaa Dublin-järjestelmää koskevan uudistusesityksen maaliskuussa.

Ministeri kannattaa järjestelmän uudistamista.

– Dublin-järjestelmä ja Schengen-sopimus on luotu erilaiseen aikaan ennen tätä isoa maahanmuuttopainetta ja tämän kriisin myötä on ilmentynyt selkeitä uudistamistarpeita, Orpo sanoo.

2:03

Orpon mukaan komissio tähtää pikemminkin siihen, että Dublin-järjestelmä tulisi pelastaa.

– Ei ole mitään muuta tietä kuin se, että ulkorajavalvonta toimii. Toinen polku on se, että Dublin- ja Schengen-sopimus kaatuvat ja Euroopassa siirrytään valtioiden itsekkäisiin ratkaisuihin. En usko, että se on eurooppalainen tahto ja että siihen halutaan mennä, ministeri Orpo sanoo.  

Euroopan rajoilla tarvitaan Orpon mukaan vahvempaa otetta.

– Rajoja ei voida pistää kiinni. Se voidaan tehdä, että rajat ovat niin kontrolloidut, että niiden yli ei voi vapaasti kulkea, vaan Eurooppaan tulo tapahtuu laillisien reittien ja kanavien kautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja