Mainos

Oppositiolle historiallinen vaalivoitto Japanissa

Japanilaiset ovat äänestäneet maan oppositiolle historiallisen voiton tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa.

Pääoppositiopuolue demokraatit (DPJ) on ovensuukyselyiden mukaan saanut selvän voiton pääministeri Taro Ason luotsaamista konservatiivisista liberaalidemokraateista. Kyselyjen mukaan demokraatit olisi saamassa ainakin 300 edustajaa 480-paikkaiseen parlamenttiin.

Konservatiiviset liberaalidemokraatit (LDP) olisivat saamassa kyselyjen mukaan noin sata paikkaa parlamenttiin, kun edellisessä vaaleissa paikkoja tuli 300. Puolue ehti hallita Japania lähes yhtäjaksoisesti yli 50 vuoden ajan.

LDP:n johtaja Taro Aso on jo ilmoittanut kantavansa vastuun vaalitappiosta ja eroavansa puolueen johdosta.

Demokraattipuolueen johtaja Yukio Hatoyama on puolestaan kiittänyt äänestäjiä kannatuksesta.

- Olen kiitollinen kansan osoittamasta tuesta, Hatoyama lausui tiedotustilaisuudessa. - Ihmiset ovat vihaisia nykyiselle politiikalle ja hallitukselle. Tunnemme, että ihmiset haluavat muutosta elämiinsä.

Politiikan asiantuntijoiden mukaan demokraattien voiton takana oli Japaniakin jäytävä taloustaantuma, jota LDP-puolueen johtama hallitus ei ole onnistunut selättämään.

LDP:n kannatusta ovat syöneet myös useat skandaalit, kuten entisen valtiovarainministerin Shoichi Nakagawan humalainen käytös G7-huippukokouksessa Roomassa. Ministeri väitti väsähtäneen olemuksensa johtuneen flunssalääkkeistä, mutta joutui silti eroamaan toimestaan skandaalin johdosta.

Demokraattipuolue on jo aloittanut hallitustunnustelut.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Katso Petri Sarasteen raportti (Kymmenen uutiset 30.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.