Oppositiojohtajat hakisivat säästöjä ja uusia työpaikkoja energiapolitiikalla

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini lähtisivät hakemaan säästöjä ja uusia työpaikkoja pohtimalla energiapolitiikkaa. 

Oppositiojohtajat kertoivat näkemyksiään tänään alkavasta budjettiriihestä MTV:n Huomenta Suomessa.

– Energiapoliitikka on sellainen, jossa me pystymme tekemään nopeasti jotakin. Korvaamalla kivihiiltä kotimaisella puuhakkeella ja turpeella. Tässä se ensimmäinen päätös on turpeen verotuksen palauttaminen sinne 12-tasolle, Sipilä sanoo.

– Siellä on 10 vuodessa luotavissa 50 000 työpaikka alan omien arvioiden mukaan, hän lisää.

Soini on Sipilän kanssa samaa mieltä.

– Ei koksia kattilaan, vaan kotimaista polttoainetta. Se pitää meidän energiatasetta yllä. Sitten me tarvitsemme nämä ydinvoimapäätökset.

Soini huomauttaa, että perustarpeiden verottaminen ei ole oikea tie.

– Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa siihen, että sähköveroa, energiaveroa ja bensaveroa korotetaan koko ajan. Ne iskevät usein vielä samoihin ihmisiin eri kautta. Veden alla on kolkko asua ja katu on asunnoksi kelpaamaton, Soini sanoo.

Yksin yrittävien taakkaa pienemmäksi

Oppositiojohtajien mielestä myös työllistämisen sivukuluja pitäisi alentaa.

– Sitten vasta maksetaan veroja kun sieltä tulee tulosta. Niin kauan, kun yrittäjä investoi yritykseen ja ottaa lisää henkilökuntaa. Meidän on pakko mennä uusiin ennakkoluulottomiin ideoihin. Tästä ei muuten selvitä, Soini sanoo.

Sipilä huomauttaa, että Suomessa on 170 000 yksin yrittävää.

– Jos he jokainen ottaisivat kaverin siihen homman, tämä meidän ongelmamme olisi ratkaistu.

– Yrityksen kaikkein suurin riski on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Sitä kannattaisi kyllä miettiä ja kuunnella näitä yrittäjiä, että mitä me voimme tehdä tämän kynnyksen pienentämiseksi.

Sipilän mielestä osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden veroero on kasvanut liian isoksi, mikä on tuhoisaa pienille yrityksille.

– Yhteisöveroa on laskettu, mutta pääomaveroa ja ansiotuloveroa nostettu. Sille pitäisi myöskin tehdä jotakin, hän sanoo.

"Härskiä perhepolitiikkaa"

Lisäksi Sipilä purkaisi yleisesti normeja, millä saavutettaisiin isot säästöt.

– Jos pienen lisärakennuksen saisi rakentaa ilman rakennuslupaa, rakennusvalvonnat arvioivat, että se on 10 prosentin helpotus heidän työkuormaansa, hän havainnollistaa.

Soini puolestaan suomii oppivelvollisuusiän nostoa ja suunnitelmaa jakaa kotihoidon tuki vanhempien kesken puoliksi.

– Tämä perhepoliittinen täysin härski tapa puuttua perheen sisäiseen päätöksentekoo,n että jos perheessä päätetään, että toinen vanhemmista jää kotiin koihoidon tuelle, niin hallitus sanoo, että tämä pitää halkaista puoliksi. Siitä tulee 100 miljoonan kustannus ja se on vielä eettisesti ja moraalisesti väärin, Soini syyttää.

Kasvuennuste pielessä

Oppositiojohtajien mukaan budjettia pitäisi suunnitella nykyistä maltillisemman talouskasvuennusteen pohjalta.

Sipilän ja Soinin mukaan nykyinen valtiovarainministeriön ennuste on noin prosenttiyksikön pielessä.

– Hallitus rakentaa budjettia 1,4 prosentin kansantuotteen kasvun varaan ja kyllä nämä viimeiset ennusteet ovat liikkuneet tuolla puolen prosentin paikkeilla, ja sitten tässä on vielä se, että miten nämä pakotteet ja vastapakotteet tulevat sitten vaikuttamaan, jos ne kestävät pitempään niin siellä voi olla vielä se nollakin tiukassa, Sipilä sanoo.

– Luulen, että olemme nollan ja 0,5:n välillä ja tämä tilanne on tosi huono ja huolestuttava. Siinä on sekä kotikutoisia tekijöitä että sitten tämä euroalue. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon nytkin, että missä päin euroaluetta on kasvua silloin kun Saksalla sakkaa, ei missään, Soini huomauttaa.

Hallitus saa budjettiriihen pohjaksi sekä Suomen Pankin että valtiovarainministeriön arviot siitä, miten Ukrainan kriisi ja Venäjä-pakotteet vaikuttavat talouskasvuun.


Lue myös:

    Uusimmat