Mainos

Oppositio vetosi koulusäästöjen vähentämiseksi

Opetusministeri Tuula Haatainen vastasi opposition tekemään välikysymykseen, jossa arvostellaan menojen rajujen leikkausten kohdistamista kunnissa myös perusopetukseen. Välikysymyksen käsittely päättyy huomenna äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

Suurin oppositiopuolue kokoomus toivoo, että hallitus harkitsee tekeillä olevaa valtionosuusuudistusta vielä niin, ettei se johtaisi säästöihin koulutuksessa pelätyllä tavalla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa päivällä, että kunnat ennakoivat tulevaa valtionosuusuudistusta niin, että elinvoimaisia ja -kelpoisiakin kouluja poistuu kartalta ja lasten koulumatkat kasvavat yli sietokyvyn.

Myös kristillisdemokraattien Kari Kärkkäinen arvioi, että muutos vauhdittaa koulujen lakkauttamista. Ennakkotietojen mukaan erityinen pienistä kouluista maksettava lisä on uudistuksen myötä poistumassa.

Katainen myönsi, että kouluverkon karsiminen on perusteltua silloin, kun oppilaiden määrä selvästi vähenee. Suuri osa kunnista karsii Kataisen mukaan kouluverkkoaan kuitenkin pakkoraossa, jossa pedagogiset seikat eivät puhu karsimisen puolesta.

Katainen vaati myös, että ikäluokkien pienentymisestä aiheutuvat säästöt pitäisi käyttää koulutuksen kehittämiseen kuten hallitus on luvannut.

Oppositio vaati myös ns. pakkolainen maksua

Tulossa olevat koulutuksen säästöt antoivat oppositiolle aiheen vaatia myös sitä, että valtio maksaisi heti pois ns. pakkolainan. Se on valtion ja kuntien kustannusten jaossa kunnilta saamatta jäänyttä rahaa, jonka valtio on luvannut maksaa paloittain useamman vuoden aikana.

Vasemmistoliiton Unto Valpas laski, että kunnilta jäi pakkolainan vuoksi saamatta pelkästään opetuksen valtionosuuksia noin sata miljoonaa euroa.

Vihreiden Kirsi Ojansuu näki, että koulujen säästöissä maksetaan nyt hallituksen tekemiä "massiivisia" veronalennuksia. Hän sanoi, että hallitus on siinä tehnyt kokoomuslaisempaa politiikkaa kuin kokoomus olisi itse rohjennut luvata.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.