Oppositio vaatii Perssonille epäluottamuslausetta

Kolme Ruotsin oppositiopuoluetta ilmoitti esittävänsä pääministeri Göran Perssonille epäluottamuslausetta. Tyytymättömyyden taustalla olivat Perssonin lausunnot Kiinan yhteiskunnan vakaudesta pääministerin äskeisen Kiinan-matkan aikana.

Epäluottamuslausetta ehdottivat kansanpuolue, maltillinen kokoomuspuolue ja kristillisdemokraatit. Epäluottamuslause ei kuitenkaan kaada Perssonia, sillä vasemmistopuolue ja keskustapuolue tukevat sosiaalidemokraattista pääministeriä. Ympäristöpuolue ei ole vielä ottanut selkeää kantaa asiaan.

Perssonin Kiina-lausuntoja käsiteltiin Ruotsin valtiopäivillä ja ulkoasiainneuvostossa, jossa ovat edustettuna kaikki valtiopäiväpuolueet. Epäluottamuslauseäänestys pidetään todennäköisesti perjantaina.

Ei julkista anteeksipyyntöä

Epäluottamuslausetta on ajanut kaikkien innokkaimmin kansanpuolue. Puolueen valtiopäiväryhmän johtaja Lars Leijonborg toisti puolueen kannan, jonka mukaan Perssonin on pyydettävä julkisesti anteeksi lausuntojaan; muussa tapauksessa hänen luottamuksensa mittautetaan valtiopäivillä.

Persson ilmoitti katuvansa lausumiaan Kiinan "poliittisesta vakaudesta", muttei suostunut pyytämään tekemisiään anteeksi.
-Pitäisikö minun pyytää anteeksi, jotta välttyisin kansanpuolueen epäluottamuslauseesta, jota he rustaavat ainoastaan ajaakseen hallituksen poliittisiin vaikeuksiin - sitähän peliä tässä on nyt nähty. Silloinhan ajautuisimme suoraa päätä uuteen poliittiseen kriisiin, Persson sanoi.

Persson sanoi olevansa valmis tapaamaan kiinalaisia, myös kiinalaisia toisinajattelijoita. Jos hänen lausuntonsa ovat hankaloittaneet heidän asemaansa, pääministeri sanoi olevansa valmis esittämään anteeksipyynnön heille.

Lausunto herätti melkoista kohua

Perssonin äskeisellä Kiinan-matkalla tekemät huomautukset nostattivat melkoisen kohun Ruotsissa. Perssonin kerrottiin todenneen ruotsalaisten liikemiesten kanssa keskustellessaan, että "Kiinan esimerkkiä katsellessa on merkille pantavaa, miten merkittävää poliittinen vakaus on taloudelliselle kehitykselle".

Useat tahot katsoivat, että Persson lausunnon myötä hyväksyi Kiinan johdon kovakouraisen politiikan mm. toisinajattelijoita kohtaan. Tavatessaan Kiinan johtajia Persson otti esille toisinajattelijoiden kohtelun ja ihmisoikeustilanteen.
(STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat