Mainos

Oppositio kehysriihestä: Ei niin huonoa ettei jotakin hyvääkin

Oppositiojohtajat ovat pureskelleet yön yli hallituksen eilen esittämiä budjettipäätöksiä. Talouskuri alkaa ensi vuonna tuntua selvästi kansalaisten kukkaroissa.

Alkoholin, tupakan ja makeisten verotusta kiristetään. Myös sähkön verotusta nostetaan.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleet oppositiojohtajat löysivät jopa yllättävän vähän kritisoitavaa hallituksen budjettiesityksestä. Keskustan Juha Sipilä on huolissaan pienyrittäjien tilanteesta.

– Kun yhtiövero laskee, niin on ihan oikein, että osinkoverotus kiristyy, mutta tähän jää loukkuja. Ne jotka ovat saaneet pientä osinkoa, joka on sitä yrittäjän tuloa, niin heidän verotuksensa kiristyy. Tämä toinen pää ihmetyttää. Nämä ylisuuret osingot ovat olleet ansiotulon piirissä ja nyt ne ovat pääomatulon piirissä. Se mahdollistaa koko yrityksen tyhjentämisen 32 prosentin verokannalla, sanoi SIpilä.

Kaikista osingoista joutuu vastaisuudessa maksamaan veroa.

Yritykset ovat kiittäneet hallitusta sen tarjoamasta tukipaketista, jolla kannustetaan yrityksiä luomaan uusia työpaikkoja. Yritysten maksama yhteisövero laskee 24,5 prosentista 20 prosenttiin.

Perussuomalaisten Timo Soini paheksuu kuntien valtionosuuksien leikkaamista. Hän pelkää myös viinarallin lisääntyvän Viroon alkoholiverokiristyksen takia.

– Ymmärrän, että tasopainottamista tehtiin, mutta nyt hallitus kuntien valtionosuuksien leikkauksella siirtää oman tehtävänsä kunnille ja kuntapäättäjille, kun ei itse uskaltanut päättää.

– Hyväksyn maltilliset veronkiritykset kulutusveroihin kuten makeis- ja viinaveroihin hyväksyn, mutta en noin suurena, koska se johtaa siihen, että viinaralli yltyy.

Talouteen tehdään 600 miljoonalla eurolla uusia sopeutuksia, millä taitetaan pääministeri Jyrki Kataisen mukaan velkaantumistahti. Puolet summasta tulee verojen korotuksilla ja toinen puoli menojen leikkauksilla.

Soini kertoi myös mistä perussuomalaiset olisi kehysriihessä leikannut.

– Kyproksen kustannuksista ei sanottu sanaakaan. Siitä tietenkin perussuomalaiset olisi leikannut.

Soini löytää kehysriihiratkaisuista myös hyviä kohtia.

– Hallitus ei nostanut yleistä arvonlisäverokantaa, eli ei tässä kaikki ole huonoa.

(MTV3)

Katso Juha Sipilän (kesk.) ja Timo Soinin (ps) haastattelu: (Huomenta Suomi 22.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.