Oppivelvollisuuden venyttäminen näkyy myös lukioissa

Yksi lukioiden arjessa konkreettisesti näkyvä muutos lähitulevaisuudessa on oppivelvollisuuden jatkaminen vuodella.

Nyt lukiot voivat itse määritellä sisäänpääsykeskiarvonsa. Käytännössä oppivelvollisuuden pidentyminen tuo toisen asteen oppilaitoksille velvoitteen ottaa paikkaa tarvitsevia opiskelijoita varsinkin paikkakunnilla, joissa valinnanvaraa on vähän, toteaa professori Jouni Välijärvi, koulutuksen tutkimuslaitoksen johtaja.

Vastedes lukioon saatetaan tulla aiempaa heikommalla motivaatiolla ja osaamispohjalla. Se lisää opinto-ohjauksen, erityisopetuksen ja pienryhmien tarvetta – vaikka juuri niistä tahtoo olla pulaa nykyresursseillakin, hän huomauttaa.

–  Lukion ajatus on tähän asti ollut, että opiskelu siellä on nuoren oma valinta, ja se on motivaation kannalta aika olennaista. Opinto-ohjauksessa tavoitteen on kuitenkin oltava, että vaikka nuori olisi kymmenennen opintovuotensa lukiossa velvollisuudesta, hän pysyisi siellä vapaaehtoisesti ne seuraavat kaksi vuotta, tai siirtyisi muihin opintoihin.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtaja Patrik Scheinin ei näe, että oppivelvollisuusiän nosto näkyisi automaattisesti tungoksena lukioluokissa. Oppivelvollisuuttaan voi jatkaa myös kymppiluokalla tai ammattikoulussa, joten lukioihin tuskin syntyisi varsinaista lisäryntäystä, hän toteaa.

– Olennaisinta on, että nuorille annetaan ohjatusti ja autetusti mahdollisuus siirtyä opintojensa seuraavaan vaiheeseen.

Lue myös:

    Uusimmat