Mainos

Opiskeluoikeutta suunnitellaan lyhennettäväksi viiteen vuoteen

Yliopisto-opiskelijoille pitäisi opetusministeriön työryhmän mielestä myöntää opiskeluoikeus pääsääntöisesti vain viideksi vuodeksi. Suomen ylioppilaskuntien liitto vastustaa jyrkästi muutossuunnitelmaa.

Opiskelijat voisivat kuitenkin erityisten syiden perusteella pyytää jatkoa opintoaikaansa. Kunkin opiskelijan tilanteesta neuvoteltaisiin omassa laitoksessa. Määräaikaan laskettaisiin vain ne lukuvuodet, jolloin opiskelija on kirjoittautunut läsnäolevaksi yliopistoon. Professori Arto Mustajoen johtaman työryhmän mukaan valtion olisi myös turvattava yliopistoille riittävä perusrahoitus, jotta ne kykenisivät järjestämään opinnot kunnolla ja huolehtimaan opiskelijoiden yksilöllisestä ohjauksesta. Myös opintoraha olisi työryhmän mielestä nostettava vähitellen toimeentulotuen suuruiseksi, jotta opiskelijoiden työssäkäynti vähenisi.

Mustajoki: Tavoitteena joustavuus

Mustajoen itsensä mukaan opinto-oikeuden ei ole tarkoitus katketa automaattisesti viiteen vuoteen. -Ideana on mahdollisimman joustava järjestely, hän painottaa. -Eihän minkään laitoksen intressissä ole kenenkään opintojen keskeyttäminen. Mustajoen työryhmä luovutti mietintönsä opetusministeri Olli-Pekka Heinoselle (kok.) tänään. Työryhmän tehtävänä oli pohtia keinoja, joilla yliopisto-opiskelua voitaisiin vauhdittaa. Hallituksen tavoitteena on vuodesta 1995 asti ollut, että kolme neljäsosaa opiskelijoista selviäisi yliopistosta viidessä vuodessa. Alasta riippuen viiden vuoden tahtia noudattaa kuitenkin vain 20-60 prosenttia opiskelijoista. Noin joka kolmannen opiskelijan opinnot ovat kesken vielä kymmenen vuoden jälkeen.

SYL vastustaa jyrkästi viiden vuoden rajaa

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL vastustaa jyrkästi yliopistojen opinto-oikeuden rajaamista viiteen vuoteen. Pääsihteeri Petteri Orpon mukaan ensimmäinen pelko on, että rajoitus tulee voimaan ilman samalla ehdotettua opintotuen korotusta ja opetukseen suunnattujen voimavarojen lisäystä. Viime vuosien opintotukikeskustelujen perusteella Orpo pitää vaikeana uskoa, että valtiovarainministeriö taipuisi opintorahan nostamiseen toimeentulotuen tasolle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.