Mainos

Opintotukea peritään takaisin 38 000 opiskelijalta

Takaisinmaksu ehdotuksen sai tänä vuonna 3000 opiskelijaa viime vuotta enemmän.

Opintotukea peritään tänä vuonna korotettuna takaisin kaikkiaan 38 000 opiskelijalta. Näillä näkymin takaisin perittävä summa nousee nyt yli 42 miljoonaan euroon. Keskimäärin yksi opiskelija joutuisi maksamaan takaisin reilut 1100 euroa.

Takaisin maksettava summa voi kuitenkin vielä pienentyä, jos opiskelija osoittaa tulorajan ylittyneen muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista. Silloin opiskelijan on pyydettävä asiansa uudelleenkäsittelyä kuukauden kuluessa.

Opintotukea peritään takaisin niiltä opiskelijoilta, joiden vuositulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2005 ja jotka eivät palauttaneet opintotukeaan vapaaehtoisesti ajoissa. Jos opiskelija ei palauta liikaa maksettua opintotukea, se peritään takaisin 15 prosentilla korotettuna. Palautukset on maksettava maaliskuun loppuun mennessä.

Takaisinmaksuehdotuksen saaneita opiskelijoita oli nyt noin 3000 viimevuotista enemmän. Kasvu kertoo siitä, että opiskelijoiden työssäkäynti on lisääntynyt ja alhaiset tulorajat ovat ongelma yhä useammalle opiskelijalle, sanoo Kelan opintotukiryhmän pääsuunnittelija Ilpo Lahtinen. Tulorajoja korotettiin viimeksi vuonna 1998.

Summa voi pienentyä

Opiskelijoilta takaisin perittävä summa voi vielä pienentyä, jos opiskelija pystyy osoittamaan, että ylitys johtuu muista kuin opiskeluaikana saaduista tuloista. Kela joutuu nimittäin lähettämään takaisinmaksuehdotuksensa kaikille vuositulonsa ylittäneille opiskelijoille.

Opiskelija voi tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän selvittää mistä rahat ovat tulleet. Selvitys on tarpeen etenkin silloin, jos opiskelija on aloittanut opintonsa, valmistunut tai käyttänyt enimmäistukiaikansa loppuun vuoden 2005 aikana.

Aiempina vuosina tällaisia opintonsa aloittaneita tai valmistuneita on ollut noin neljäsosa takaisinmaksuehdotuksen saaneista.

Opiskelijan on huolehdittava vuositulorajoista itse, ja tuen palauttaminenkin on tehty helpoksi. Tuen voi palauttaa sähköisesti Kelan nettisivujen kautta. Vuosi sitten opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi 23,5 miljoonaa euroa kaikkiaan 27 200 opiskelijalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.