Opetushallitus: Näin uskonnollisiin tilaisuuksiin suhtaudutaan nyt

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen eilinen kannanotto koulujen uskonnollisista tilaisuuksista on jättänyt Opetushallituksen odottavalle kannalle.

– Me teemme linjauksia yleensä eduskunnan ja perustuslakivaliokunnan pyynnöstä. Teemme niitä myös silloin, kun säädösten oikeudellisuutta valvovat viranomaiset niin pyytävät. Nyt juristimme tutkivat, miten apulaisoikeuskanslerin linjauspyyntöön on syytä suhtautua, toteaa opetusneuvos Pekka Iivonen Opetushallituksesta.

Puumalainen vaati eilen opetushallitukselta uutta linjausta uskonnon harjoittamisesta kouluissa.

Oikeuskanslerinvirastoon on tullut kanteluita siitä, että sekä jotkut oppilaat että koulun työntekijät kokevat nykykäytännön kiusallisena.

Uskonnonvapaus näkyy jo kouluissa

Koulujen järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin ei ole pakko osallistua, mikäli kokee sen oman vakaumuksensa vastaiseksi. Suomen perustuslain mukaan ketään ei voida velvoittaa tähän.

Oppilaan huoltajan on ilmoitettava kouluun oppilaan poisjäännistä etukäteen.

Opetushallitus on ohjeistanut kouluja niin, että koulut voivat järjestää uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja uskonnollisia päivänavauksia. Tilaisuudet katsotaan kuitenkin uskonnon harjoittamiseksi, joten osallistumisvelvoitetta tilaisuuksiin ei ole.

Kouluilla on velvollisuus järjestää tilaisuuden ajaksi valvottua toimintaa niille oppilaille, jotka eivät tilaisuuteen osallistu.

Suvivirsi saa raikua

Kevät- ja joulujuhlat sekä muut koulun perinteiset tilaisuudet saattavat sisältää uskonnollisia elementtejä. Tästä huolimatta niitä ei rinnasteta uskonnon harjoittamiseen.

Sekä opetushallituksen ohje että perustuslakivaliokunnan kanta on, että koulun perinteisissä juhlissa saa laulaa virsiä.

Tästä on myös eduskunnan oikeusasiamiehen kannanotto viime syksyltä. Perustuslakivaliokunnan kanta on kymmenen vuoden takaa, mutta yhä ajan tasalla.

– En näe mitään syytä käsitellä asiaa perustuslakivaliokunnassa, sillä valiokunnan aiemmin ottama kanta on uskonnonvapauden mukainen. Otan sen toki asialistalle, jos valiokuntamme jäsenet niin haluavat, sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (SDP).

Lue myös:

    Uusimmat