Mainos

Opettele käyttämään sanaa, joka muuttaa elämäsi – eikä se ole "ei"

Lasta vuosikausia toivonut nainen löysi toivoa erilaisesta sisäisestä puheesta.

Tiny Buddha -sivuston Sumitha Bhandarkar löysi sanan, joka muutti hänen elämänsä. Bhandarkar oli kumppaninsa kanssa yrittänyt saada lasta jo neljä vuotta, mutta pientä ihmettä ei kuulunut. 

– Uskon vahvasti kiitollisuuden voimaan. Yritin kovasti nähdä kaiken, mitä meillä on, ja löytää tyytyväisyyttä tilanteesta, jossa olimme. Mutta tuntui, että näin kaikkialla vain raskaana olevia naisia, tai äitejä lapsineen, Bhandarkar kuvaa.

Hän on pitänyt sanaa ”kiitos” yhtenä sanavarastonsa voimakkaimmista sanoista. Yllättäen Bhandarkar kuitenkin löysi toisen sanan, joka antoi hänelle voimaa epätoivon hetkillä.

– Kyseessä on yksinkertainen sana ”vielä”, Bhandarkar kirjoittaa.

– Päivä toisensa jälkeen. Kuukausi toisensa jälkeen. Vuosi vuoden perään. Muistutin itselleni: en ole raskaana vielä. Ei ole meidän aikamme, vielä. Jopa silloin, kun viimein aloin tehdä sopua ajatuksen kanssa, ettemme koskaan saa lapsia luonnollisesti, roikuin kiinni tässä yhdessä sanassa. Ei ole tarvetta epätoivoon, vielä. Ei ole tarvetta antaa periksi vielä. Emme ole löytäneet toimivaa tapaa perustaa perhe, vielä.

Bhandarkarin mukaan sanan ”vielä” käyttäminen tekee asioista vähemmän lopullisia. Se antaa kärsimyksentäyteiseen tilanteeseen tilaa hengittää, elää ja etsiä vaihtoehtoja. On eri asia sanoa ”olen epäonnistunut” kuin sanoa ”en ole vielä onnistunut”.

Bhandarkar sai lopulta vuosien yrittämisen jälkeen pienen tyttären, jonka kasvattamisessa vielä-sanasta on ollut hyötyä: hän sanoo itselleen esimerkiksi ”en ole huono äiti, en vain ole tajunnut tätä vanhemmuusjuttua vielä”.

Käytä vielä-sanaa myös näin

 1. Ärsyttävän ihmisen kanssa: ”Hän ei yritä satuttaa minua, hän ei vain osaa käsitellä tunteitaan vielä”.
 2. Jos hermot menevät töissä: ”Hän ei vain osaa tätä asiaa vielä”.
 3. Kun haluaisit neuvoa muita, mutta siitä ei ole hyötyä: ”En voi muuttaa häntä, hän ei ole vielä kokenut kaikkea, mitä elämä voisi hänelle opettaa”.

Älä käytä vielä-sanaa näin!

Parhaissakin ohjeissa on varjopuolensa – niin myös vielä-sanan käytössä. Sana voimistaa sitä, mitä ihminen ajattelee, ja siksi se voi myös pahentaa tilannetta. Älä siis käytä sanaa väärin hokemalla itsellesi ”kukaan ei ole vielä saanut tietää, että olen surkea” tai ”kukaan ei vihaa minua vielä”.

***

2:04


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.