Mainos

Opettajille tulossa voimankäyttö-oikeus

Eduskunnan sivistysvaliokunta katsoo, että opettajien voimankäyttömahdollisuus on tarpeellinen. Voimaa tulee kuitenkin käyttää vain poikkeustapauksissa, ja tapauksista tulee antaa kirjallinen selvitys.

Opettajille on tulossa mahdollisuus poistaa häirikköoppilas luokasta vaikka voimakeinoin. Eduskunnan sivistysvaliokunta katsoo yksimielisessä mietinnössään voimakeinojen mahdollisuuden tarpeelliseksi.

Valiokunta painottaa kuitenkin, että rehtorin tai opettajan turvautuminen voiman käyttöön voi tulla kysymykseen vain hyvin poikkeuksellisesti. Voimakeinot sallitaan, jos poistettava oppilas koettaa välttää poistamisen tekemällä vastarintaa. Minkäänlaisen kättäpitemmän käyttö ei ole sallittua ja voimakeinojen käytön liioittelusta on säädettävä rikoslaissa.

Voimakeinojen puolusteltavuutta arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota mahdollisen vastarinnan vaarallisuuteen tai vakavuuteen. "Häirinnän vakavuus" ei ole voiman käyttöön, vaan poistumismääräyksen antamiseen vaikuttava seikka. Oppilaan ikä, tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus on huomioitava.

Valiokunta suosittaa, että häiritsevän tai turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistamiseen tulisi osallistua kaksi koulussa työskentelevää henkilöä. Tätä pidetään tärkeänä muun muassa tilanteen jälkiselvittelyn kannalta. Asiaa ei kuitenkaan ehdoteta otettavaksi pykälään, koska käytännön koulutyössä kahden henkilön vaatimus voisi johtaa kestämättömiin tilanteisiin. Valiokunta pitää kuitenkin välttämättömänä pyrkiä siihen, että poistamistilanteissa olisi kaksi aikuista paikalla.

Voimakeinojen käyttöön turvautuneen peruskoulun, lukion tai ammatillisen oppilaitoksen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.