Mainos

Opettajat tarttuvat aseisiin uusien joukkoampumisten pelossa

Yhdysvalloissa useat osavaltiot harkitsevat opettajien aseistamista uusien kouluampumisten estämiseksi.

Ainakin kuudessa osavaltiossa on vireillä lakimuutos, joka sallisi opettajien kantaa asetta luokkahuoneissa.

Tällä hetkellä ainoastaan Utahin osavaltiossa on laillista kantaa piilotettua asetta koulun alueella. Joulukuun 14. päivänä Connecticutissa tapahtuneen joukkosurman jälkeen yhä useampi utahilainen opettaja on halukas osallistumaan aseenkäsittelykoulutukseen. Koulutuksen käynyt henkilö saa luvallisesti kantaa piilotettua asetta.

Torstaina Utahin ampumaurheiluseura tarjosi alennusta koulutuksesta kaikille opettajille. Paikalle saapui yli 400 kiinnostunutta, mutta seuran kurssitiloihin mahtui vain 180 ensimmäistä.

– Osa koulutukseen tulleista on ampunut koko ikänsä ja osa taas ei ole koskaan koskenutkaan aseeseen, seuran edustaja Bill Scott kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Koulutuksen järjestäjien mukaan kiinnostuksen räjähdysmäinen kasvu kertoo siitä, että opettajat kokevat olevansa itse vastuussa omasta turvallisuudestaan.

Turvaa uusista aseista?

Opettajien aseistaminen on samansuuntainen ratkaisu turvattomuuteen kuin Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n johtajan Wayne LaPierren viimeviikkoinen ehdotus aseistautuneiden poliisien tuomisesta kouluihin.

Esimerkiksi Arizonan osavaltiossa sorvataan pikavauhtia lakia, joka antaisi esimerkiksi koulun rehtorille luvan kantaa asetta koulussa ja saada aseenkäsittelyopetusta.

LaPierren ja muiden asemyönteisten poliitikkojen ja lobbareiden mukaan aseiden kieltäminen kouluista ei ole estänyt joukkosurmia. NRA on vastustanut kovaan ääneen myös rynnäkköaseiden myyntiin esitettyjä rajoituksia.

Aselakien tiukentamisen kannattajat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei aseistettujen aikuisten tuominen kouluun poista väkivallan uhkaa. Esimerkiksi Columbinen lukiossa oli vuonna 1999 aseistettu vartija, kun kaksi koulun oppilasta surmasi yhteensä 13 ihmistä. Vartija ei saanut pysäytettyä hyökkääjiä.

Yhdysvalloissa on tapahtunut 62 joukkoampumista vuoden 1982 jälkeen.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Risto Puolimatkan juttu (Seitsemän uutiset 28.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.