Mainos

Opettajat parhaita päihdeongelmien ennustajia

Laajassa seurantatutkimuksessa todettiin, että opettajan arvio 8-vuotiaan lapsen yliaktiivisuudesta ja käytösongelmista ennusti isän tai äidin arvioita paremmin säännöllistä humalajuomista kymmenen vuotta myöhemmin.

Opettajat pystyvät muita paremmin arvioimaan, millainen päihteiden käyttäjä alaluokkalaisesta tulee. Laajassa seurantatutkimuksessa todettiin, että opettajan arvio 8-vuotiaan lapsen yliaktiivisuudesta ja käytösongelmista ennusti isän tai äidin arvioita paremmin säännöllistä humalajuomista kymmenen vuotta myöhemmin, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Solja Niemelä Turun yliopistosta.

Niemelän mukaan 18-vuotiaista noin joka kymmenes on alkoholin riskikäyttäjä. Heistä vain hyvin pieni osa hakeutuu hoitoon. Mielenterveyspalveluihin on tästä ikäluokasta hakeutunut vain pari prosenttia ja päihdepalveluihin vain 0,2 prosenttia.

Opettajien, kouluterveydenhuollon ja perheiden yhteistyö onkin Niemelän mielestä tärkeää, jotta alkoholin riskikäyttäjät saataisiin ajoissa hoitoon. Tutkimusten mukaan käytöshäiriöiden hoito jo alle 3-vuotiaana vähentää myöhemmällä iällä vastaantulevien ongelmien riskiä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.