Opettajat neuvottomina huumeiden edessä

Koululaisten huumeidenkäyttöön ja huumeiden välittämiseen liittyvien ongelmien hoitamista haittaa tiedon puute. Ongelman havainneet opettajat eivät useinkaan ole halukkaita puuttumaan tilanteeseen, koska he eivät tunne toimivia ratkaisukeinoja.

Stakesin tutkimuksen mukaan kouluterveydenhuolto näyttelee merkittävää roolia sekä oppilaiden huumeongelmien havaitsemisessa että ongelmien ratkaisemisessa. Myös oppilaiden saaminen mukaan huumeongelman ratkaisemiseen on tärkeää.

Stakesin tutkijat perehtyivät Vallilan ammattioppilaitoksen tapaan hoitaa huumeiden välittämiseen liittyneet ongelmat ja saivat tietää, että koulussa oli havaittu huumeongelma jo paljon ennen kuin asiasta nousi julkinen kohu vuoden 1996 syksyllä.
- Ensin koulussa ajateltiin, että erilaisten kontrollikeinojen lisääminen auttaisi ongelman ratkaisemisessa. Etenkin koululääkäri ja -terveydenhoitaja alkoivat kuitenkin kyseenalaistaa perinteisiä toimintatapoja ja koulu alkoi etsiä ulkopuolista apua. Oppilaitokseen perustettiin päihdetyöryhmä ja henkilökunta alkoi etsiä tietoa huumeista ja kriisistä selviytymisestä, kehittämispäällikkö Leena Warsell kertoo huumeongelmaan heräämisestä.

Ongelman ratkaisemiseksi olisikin tarpeen saada oppilaat ensinnäkin uskomaan siihen, että huumeiden käytölle ja välitykselle voidaan tehdä jotain ja toiseksi oppilaiden voimavarat kannattaisi ottaa käyttöön, erikoistutkija Jaana Jaatinen Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta miettii.

Tutkijoiden mielestä julkisessa keskustelussa ei kannattaisi keskittyä pelkästään siihen, onko jossakin tietyssä koulussa niin sanottu huumeongelma vai ei.
- Julkisuudessa kannattaisi kauhistelun sijasta pohtia sitä, miten erilaiset sosiaaliset ongelmat haittaavat koulujen arkipäivää niin, että koulujen on mahdotonta huolehtia perimmäisestä tehtävästään eli opetuksen antamisesta, Jaana Jaatinen viittaa koululaisten huumeidenkäytön saamaan julkisuuteen.

Huumeiden käyttöön ja välittämiseen liittyviä ongelmia sekä niiden ratkaisuyrityksiä selvitettiin haastattelemalla 24:ää ammattioppilaitoksen henkilökunnan jäsentä ja 20 oppilasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat