Opecin öljyntuotannon nosto ei vaikuta liiemmälti bensan hintaan

Bensiinin hintaan ei odoteta mainittavia muutoksia Opecin tuotantopäätösten takia. Bensiinin maailmanmarkkinahinta on viime päivinä laskenut hieman öljyn hinnan myötä, mutta bensiinissä lasku on ollut raakaöljyn hinnanlaskua loivempaa. Toimitusjohtaja Jarmo Nupponen Öljy- ja kaasualan Keskusliitosta arvioi laskua hillitsevän osaltaan myös sen, että kesää kohden kysyntä kasvaa.

Opec lisäsi hieman tuotantoa

Opec päätti myöhään eilen Wienissä kasvattaa päivittäistä tuotantoaan 1,45 miljoonalla tynnyrillä. Muita tiukempaa tuotantolinjaa ajanut Iran jäi pitkän kädenväännön jälkeen päätöksen ulkopuolelle, mutta ilmoitti myös hölläävänsä hanojaan. Jos Iran olisi liittynyt muiden Opec-maiden rintamaan, kartellin tuotanto olisi kasvanut 1,7 miljoonaa tynnyriä päivässä eli yhtä paljon kuin se viime keväänä laski. Vastedes Opec pumppaa markkinoille runsaat 21 miljoonaa tynnyriä päivässä. Määrä vastaa noin 40:tä prosenttia koko maailman öljyntuotannosta. Markkinoilla odotetaan, että Opecin ulkopuoliset suuret tuottajamaat Norja ja Meksiko ilmoittavat lähiaikoina omista tuotannon lisäyksistään.

Varastot pysyvät yhä niukkoina

Opecin suurimman tuottajamaan Saudi-Arabian öljyministeri Ali al-Naimi kertoi, että tuotantopäätösten tavoitteena on pitää Pohjanmeren Brentin hinta 20-25 dollarissa tynnyriltä.
-Jos hinnat nousevat tai laskevat liikaa tämän tavoiterajan ulkopuolelle, voimme lisätä tai supistaa tuotantoamme, al-Naimi totesi uutistoimisto Reutersin mukaan. Al-Naimi kertoi Opecin tarkastelevan tuotantokiintiöitään seuraavan kerran kesäkuussa. Hän korosti, että tuotantoa voidaan sen hetkisestä hintatasosta riippuen yhtä hyvin lisätä kuin supistaa.

Lontoossa toimivan Centre for Global Energy Studies -tutkimuslaitoksen varatoimitusjohtaja Leo Drollas arveli, että Opecin uudet tuotantokiintiöt eivät riitä painamaan Brentin hintaa 21-22 dollariin tynnyriltä, mikä helpottaisi öljyä tuovia teollisuusmaita.
-Tämä ei ole markkinoiden kannalta tuntuva tuotannon lisäys, Drollas kommentoi Opecin päätöstä uutistoimisto AFP:lle. Opec-maat ovat säännönmukaisesti ylittäneet vanhat kiintiönsä, mikä vaimentaa tuotannon lisäyksen vaikutuksia markkinoilla. Markkinoille saattaa käytännössä virrata uutta öljyä vain miljoona tynnyriä päivässä, koska vanha ylituotanto nielee osan tuotannon lisäyksistä.

Öljyn hintakehityksen ohella toinen tärkeä kysymys on, mitä tapahtuu maailman huvenneille öljyvarastoille. Teollisuusmaiden etuja valvova Kansainvälinen energiajärjestö IEA on ollut huolissaan siitä, että varastot ovat painuneet alimmalle tasolleen kymmeneen vuoteen. IEA:n toimitusjohtaja Robert Priddle arveli tuoreeltaan, ettei Opecin tuotannon lisäys riitä kasvattamaan varastoja "edes viime vuoden lopun matalalle tasolle"
-Opecin päätös oli joka tapauksessa askel oikeaan suuntaan, vaikka se ei riitäkään vastaamaan vuoden lopulla kasvavaan kysyntään, Priddle katsoi julkilausumassaan. Hän piti tärkeänä, että Opec on valmis tarkastelemaan tuotantolinjauksiaan uudelleen jo kesäkuussa.

Iranin vastahanka -politiikkaa

Iran tekee öljyntuotannosta politiikkaa

Opecin kokous näytti jälleen kerran, että öljy ei ole vain taloutta, vaan myös politiikkaa. Tästä selvänä osoituksena oli Iranin jättäytyminen kartellin tuotantolinjausten ulkopuolelle. Tarkkailijoiden mukaan Iranin vastahanka johtui lähinnä poliittisista syistä. Irania hiertää se, että Yhdysvallat on painostanut Opecia tuotannon lisäykseen. Sanoutumalla irti Opecin päätöksistä, Iran saattoi ilmaista taipumattomuuttaan amerikkalaisten edessä.

-Nostamme tuotantoamme sen verran kuin on etujemme mukaista, kertoi Iranin öljyministeri Bijan Zanganeh Teheranin radiolle täsmentämättä tuotantomääriä. Yhdysvaltain poliittinen johto kiitteli tuoreeltaan Opecin tuotannon lisäystä. Öljypulasta varoitelleiden amerikkalaisten ei tarvitse turvautua liittovaltion hätävarastoihin, kun suuret tuottajamaat hölläävät hanojaan. Tosin Leo Drollas piti amerikkalaisten kiitoksia enemmän diplomaattisina kuin todellisina. Niin Yhdysvallat kuin muutkin johtavat teollisuusmaat ovat patistelleet Opecia suurempiin tuotannon lisäyksiin kuin mihin kartelli on valmis menemään. Huippulukuihin noussut öljynhinta aiheuttaa teollisuusmaille päänvaivaa, koska se kiihdyttää inflaatiota ja ajaa korkoja ylöspäin. Tavallisten kansalaisten arjessa kallis öljy on näkynyt selvimmin kohonneina bensiinilaskuina.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat