Mainos

OP-Pohjola ennustaa talouden nopeaa elpymistä

Juuri nyt jännitetään, kumpaan suuntaan talous tänä vuonna kääntyy: periikö meidät euro-hukka, vai lähtisikö talous sittenkin elpymään. OP-Pohjola ilmoittautui tänään optimistien leiriin. Taantuma jää pankin mukaan lieväksi, vaikka euroalue rämpiikin yhä velkakriisissä.

– Pahimmat pelot ovat alkaneet hälventyä ja taantuma on jäämässä lieväksi, OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

Valtiovarainministeriössä sen sijaan valmistaudutaan maaliskuun budjettiriiheen eurokriisin varjossa. Näillä näkymin se hillitsee kiristämästä veroja.

– Tälle vuodelle ei valmistella taloutta kiristäviä toimenpiteitä, mutta valmistaudutaan siihen, että jos talouskehitys menee huonosti, olisi mahdollisuus täsmäelvytystoimenpiteisiin, esimerkiksi joidenkin rakennushankkeiden aikaistamiseen, valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori valtiovarainministeriöstä sanoo.

Talvi kotimaisen kulutuksen varassa

Myös OP-Pohjolassa myönnetään, että eurokriisi on yhä uhka, mutta juuri nyt vaaka on kallellaan siihen suuntaan, että pahin vältetään. Pankki ennustaa, että käänne parempaan tuntuu Suomen satamissa jo keväällä.

– Maailmantalous kokonaisuutena kehittyy kuitenkin varsin hyvin. Osalla Euroopan maista menee huonosti, mutta Suomen vientisektorin tärkeimmät vientimaat muun muassa Suomen ympärillä kasvavat kuitenkin kohtalaisesti.

Ja tältä tuo naapureiden kasvu näyttää – euroalueen nollaan verrattuna Ruotsissa ja Virossa menee kohtalaisesti, Venäjällä suorastaan hyvin. Lopulta suunnan ratkaisevat maailmantalouden isot veturit, ja niille povataan nyt vahvaa kasvua.

Talvi kuitenkin sinnitellään kotimaisen kulutuksen varassa. Sitä pönkittävät yhä matalat korot ja se, että inflaatiokin vähän hellittää.

– Pahimmat peikot ja möröt ovat hävinneet. Suurimmalla osalla tilanne säilyy hyvänä. Työttömyys on tilapäisesti jonkin verran nousemassa, mutta työmarkkinatilannekin säilyy aika hyvänä, Heiskanen sanoo.

(MTV3)

Katso Leea Ollikaisen juttu (Seitsemän uutiset 30.1.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.