Mainos

Ooppera yllättää: Paula Koivuniemi solistiksi

Suomen Kansallisooppera on päättänyt rikkoa railakkaasti rajoja kutsumalla iskelmälaulaja Paula Koivuniemen solistiksi.

Tämä on ensimmäinen kerta kun tämä korkeakulttuurin juhlavaksi tyyssijaksi mielletty oopperatalo antaa koko estradinsa iskelmälaulajalle.

– Joitakin kappaleita joku populaarimuusikko on esittänyt osana muuta kokonaisuutta, mutta nyt koko illan ohjelmisto rakennetaan Paula Koivuniemen repertuaarin varaan, kertoo taiteellinen johtaja Mikko Franck

– Varmoja hittejä on tulossa, Franck jatkaa.

Koivuniemen tulo oopperan suurella lavalle on Franckin oma idea.

– Mietin kuka kevyen musiikin esittäjä pärjäisi täällä suuren sinfoniaorkesterin edessä kun kuulijoina on oopperasalillinen yleisöä ja Paula Koivuniemi tuli ensimmäisen mieleen. Muita ei tarvinnut edes miettiä.

Virkansa taiteellisena johtajana jättävä Franck kertoo itse fanittavansa Koivuniemeä.

– Olen hakenut häneltä nimikirjoituksen, säteilee Franck. Hän on muuten ainoa artisti, jolta olen pyytänyt nimikirjoituksen.

Paula Koivuniemen konsertteja järjestetään tällä tietoa vain yksi 10. helmikuuta 2012. Jatkosta kysyttäessä Franck hymyilee kujeillen.

– Katsotaan ensin miten tämä otetaan vastaan.

Orkesterille ei ole vielä kerrottu

Oopperan sinfoniaorkesteri joutuu opettelemaan koko illan ohjelmiston tyhjästä, klassinen oopperamusiikki kun on aivan toisesta maailmasta.

Kysyttäessä miten orkesteri Koivuniemen musiikkiin suhtautuu, Franck kertoo, ettei tiedä koska ei ole vielä kertonut soittajille päätöksestään.

Franckin mielestä Suomen Kansallisoopperan velvollisuus on maan suurimpana taidelaitoksena kaataa raja-aitoja musiikin eri tyylilajien väliltä.

– Monet eivät ole koskaan käyneet oopperatalossa. Iskelmämusiikin konsertti on hyvä syy tulla jos ei ole kiinnostunut oopperasta tai baletista, sanoo Franck.

– Sen jälkeen kynnys voi madaltua ja varsinaiset oopperatkin alkavat kiinnostaa.

Suoraan valtion budjettirahoituksella toimiva ooppera kouluttaa uutta yleisöä myös perinteisillä koululaisvierailulla, jalkautumalla itse kouluihin, ostoskeskuksiin ja julkisiin paikkoihin.

Juhlavuoden kunniaksi oopperassa on luentosarja syyskauden sunnuntaisin sekä 100-vuotisjuhlan seminaari.

Yleisö saa päättää -konsertti

Franck on varannut toisenkin epätavallisen oopperakonsertin: suuri yleisö saa päättää mitä siellä soitetaan.

– Tämä tekee minun työni helpommaksi, nauraa Franck.

Valinta tapahtuu nettisivujen kautta, äänestys alkaa syyskuussa ja Sinun valintasi -toivekonsertti on 8.helmikuuta 2012.

Uutta oopperan taiteellista johtajaa etsitään parhaillaan. Johtaja Päivä Kärkkäinen kertoo, että kriteereiksi on sovittu ooppera-alan tuntemus, taiteellinen näkemyksellisyys, kansainvälinen verkostoituminen sekä kiinnostus ja kyky johtamiseen ja organisointiin.

Franckin johtamistapaa on ajoitellen kritisoitu. Itse hän kuittaa keskustelun kertomalla viihtyvänsä talossa hyvin, mutta vuonna 2013, kun hänen kautensa päättyy, hän on 34-vuotias ja haluaa tehdä ja nähdä muutakin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.